Podvodníčka roky predávala falzifikáty. Maľoval ich čínsky dôchodca

Dlhých 15 rokov sa newyorská obchodníčka s umením tešila uznaniu aj blahobytu vďaka trúfalosti, ktorá sa len tak nevidí. Teraz sa na súde pod váhou dôkazov priznala, že po celý ten čas obchodovala s podvrhmi, ktoré namiesto renomovaných umelcov ako je Jackson Pollock či Mark Rothko, v skutočnosti maľoval čínsky imigrant v dôchodkovom veku. Podvrhy prišli dve manhattanské galérie na viac ako 30 miliónov dolárov (v prepočte zhruba 22,5 mil. eur).

18.09.2013 07:00
Mark Rothko: Orange, red, yellow (1961) Foto:
Medzi falšovanými obrazmi boli aj údajné diela Marka Rothka. Na snímke jeho pravý obraz Orange, red, yellow (1961).
debata

Znalkyňa umenia Glarifa Rosalesová svoju kariéru podvodníčky brala celkom vážne. Okrem reťazových podvodov, daňových únikov a prania špinavých peňazí má podnikavá Mexičanka na svedomí aj falošný sobáš s Američanom, bez ktorého by zrejme v USA svoje pochybné obchodovanie vôbec nemohla rozbehnúť. Práve posledný skutok jej však súd výmenou za spoluprácu a priznanie odpustil.

Hoci si Rosalesová definitívny rozsudok vypočuje až v marci, už teraz vie, že bude musieť vyrovnať straty, ktoré spôsobila podvedeným galériám Knoedler a Julian Weissman Fine Art, ako aj zaplatiť ďalších 81 miliónov dolárov (60,6 mil. eur), ktoré za 63 falzifikátov zaplatili galériám ich zákazníci. Trestom pre ňu bude aj zhabanie bohatej zbierky pravého umenia, ktoré v rokoch 1994 až 2012 zbierala.

Falošné maľby Rosalesová vydávala za dosiaľ neznáme či nevystavované diela popredných tvorcov moderného umenia. Pred súdom však priznala, že ich skutočným autorom bol 73-ročný čínsky imigrant Pei-Shen Qian. Miliónové diela tvoril priamo vo svojom skromnom byte v newyorskej štvrti Queens. Od potrestania starého umelca sa súd rozhodol upustiť, bude sa však musieť rozlúčiť so svojou novou vlasťou a vrátiť sa späť do Číny.

debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #New York #Mark Rothko #Jackson Pollock