Spomienky na spomienky

Kúpajúce sa dievča. Vysoko z ustrnutej masy vody vytŕčajú ramená a ohnutý chrbát. Díva sa pred seba. Sústredene. Nehybne. Takmer akoby neplávala. Tieň je krátky, do súmraku ešte ďaleko. Ale je to i farebnosť a štruktúra, ktorou celý obraz odkazuje na pomyselný výrez z ranorenesančnej fresky. Tento, najmenší a asi aj najstarší z ostatného súboru dvanástich olejov na plátne Márie Machatovej, navyše trochu zastrčený v kúte, svojím vymykaním sa je paradoxne viac predčasným uzavretím než ruptúrou.

19.09.2013 14:00
Maria Machatova Foto:
Mária Machatová: Kúpanie (2012), olej na plátne
debata

Celá monotematická kolekcia, ktorú do 5. októbra vystavuje bratislavská Galéria Čin Čin na Podjavorinskej ulici 4a, je istým spôsobom zhrnutím viacerých autorkiných tém – periférie, intimity, kúpania, krajiny… Prázdna pláž, neskoré popoludnie neskorého leta, ktorej dominuje postava (až na jednu výnimku jediná) vo chvíľach intímnych (napr. tri obrazy "rozfázovaného“ obliekania si červenej sukne), či intímnych radostí z leta, tepla, mora. Figúre už viac do tváre nevidíme, buď je odvrátená, len rozmazane naznačená, úplne farebne rozložená alebo ju autorka jednoducho z kompozície "ustrihla“.

Téma je jedna, no akoby sa sama osebe vyčerpala, s formou sa experimentuje. Maľbu utínajúci horizont, maľbu rozbíjajúce farebné plochy, maľbe dominujúce až expresívne reflexy mora a podobne.

K teplejším tónom – vlastne ani nie na škodu – prispelo i galerijné nasvietenie. Stojíte uprostred galérie a otáčate sa. Pred vami postupne vystupujú spomienky na spomienky (z) jedného leta. Sála z toho teplo, nechýba tomu atmosféra, emócií je to plné, no stále ma to vracalo na jedno miesto. Práve ten malý, starší, neexperimentujúci a zastrčený, a ako jediný dokonca zarámovaný obraz mi ostal v pamäti ako spomienka na leto najpresvedčivejšia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria Čin Čin #Mária Machatová #maliarka