Erik Šille objavil v Japonsku les samovrahov

Made in Japan. Tak nazval Erik Šille svoju výstavu v bratislavskej Krokus Galérii. Nie náhodou. Predstavuje totiž sériu akvarelov, ktoré vytvoril počas trojmesačného rezidenčného pobytu v Tokiu začiatkom tohto roka aj krátko po návrate. "Okrem formálnych a štylistických odkazov na japonské umenie a jeho najznámejšiu postavu Kacušika Hokusaia rezonujú v cykle The Adventures od Junshi and Stillborn príbehy z histórie a prítomnosti ostrovného národa," uviedla kurátorka výstavy Gabriela Kisová.

22.09.2013 09:00
Erik Šille: The Adventures of Junshi
Erik Šille: The Adventures of Junshi
debata

Erik Šille vytvára zväčša veľkorozmerné plátna, najnovšia výstava predstavuje jeho komornú tvorbu. Keďže ho oslovujú konfliktné témy, zaujímali ho skôr temnejšie stránky japonskej kultúry. „Napríklad fenomén tradičnej rituálnej samovraždy, nazývaný junši, či mýtmi opradený hustý les Aokigahara na úpätí hory Fudži – vyhľadávané miesto samovrahov. V jeho stvárnení sa však viac ako otázka smrti javí byť dôležitejšou téma zmysluplného života,“ pokračovala kurátorka.

„Maľujem v dnešnom svete ako mladý človek, tak chcem, aby sa v mojej maľbe čo najviac etablovali znaky súčasnosti a čo najviac reflektovala súčasnosť. Najdôležitejšie je, aby som sa pritom bavil ja sám. Počas maľovania mám kútiky úst rozveselené, pretože je to úžasná zábava,“ priznal Erik Šille a pokračoval: „Musím povedať, že som hrozný individualista, niekedy aj egocentrik ako mnohí maliari. Som rád, že robím v médiu, v ktorom nemusím s nikým spolupracovať. Sám skladám "paličky“ a staviam z nich vlastnú stavbu. Najdôležitejšie je pre mňa, že galérie majú o moju tvorbu záujem a môžem vystavovať," dodal maliar, ktorý sa netají fascináciu súčasnou západnou konzumnou popkultúrou.

Pri príležitosti výstavy vznikla exkluzívna limitovaná edícia štyroch grafických listov. Najnovšie diela Erika Šilleho, vystavené pod názvom Made in Japan, budú v nových priestoroch bratislavskej Krokus Galérii na Námestí do 11. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Erik Šille #les samovrahov #maliar