O Novomestský osteň sa uchádzali karikaturisti z celého sveta

Prvýkrát v histórii je festival kresleného humoru a satiry Novomestský osteň s prívlastkom medzinárodný, zúčastnili sa ho súťažiaci z 30 krajín Európy, Ázie a Ameriky. V piatok 20. septembra popoludní vyhlásili najlepších autorov. Víťazné trofeje si odniesli Jozef Grušpier (SR), Jiří Srna (ČR) a Konstantin Kazancev (Ukrajina).

21.09.2013 12:00
Novomestský osteň víťaz Foto:
Prvé miesto získal somáci Jozef Grušpier.
debata

Organizátori 17. ročníka festivalu zverejnili jeho podmienky na medzinárodnom webe karikaturistov, a to sa prejavilo na ich účasti. Záujem o získanie zlatého, strieborného či bronzového Novomestského ostňa prejavilo 150 autorov. Témou terajšieho ročníka bola voda a autori poslali na túto tému približne 330 súťažných prác. Najviac sa ich prihlásilo z Iránu, Číny a Ukrajiny. „V tomto roku začal Novomestský osteň písať novú históriu, keď z celoslovenskej súťaže vyrástol na medzinárodnú úroveň. Odborná komisia na čele s predsedom Vladom Pavlíkom nemala jednoduchú úlohu, z hľadiska kvality súťažnú vodu zamútila väčšina karikatúr. Do výberu postúpilo 286 prác od 125 autorov a spomedzi nich porota vybrala víťazné práce,“ povedala Eva Grznárová z Mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom.

Čestné ceny Novomestského ostňa získali Jovcho Savov (Bulharsko), Gai Guibao (Čína), Vladimír Kazanevsky (Ukrajina), František Bojničan (SR) a Érico Jungueiva Ayres (Brazília).

Bienále kresleného humoru a satiry organizujú v Novom Meste nad Váhom od roku 1982. Novomestský osteň sa zrodil z iniciatívy tunajších nadšencov, pri jeho zrode stál okrem Mira Ďuržu, Vlada Pavlíka a ďalších novomestských výtvarníkov aj nestor kresleného humoru Viktor Kubal. Doterajších ročníkov sa zúčastnila celá plejáda popredných slovenských karikaturistov, najúspešnejšími z nich boli doteraz František Mráz a Ľubomír Kotrha.

Výstavu súťažných prác 17. ročníka festivalu kresleného humoru a satiry otvorili v piatok vo výstavnej sieni Mestského kultúrneho strediska v Novom Meste nad Váhom a potrvá do 25. októbra. Zároveň s výstavou kresleného humoru sa začal aj Novomestský jarmok, neodmysliteľná súčasť festivalu. Privilégium konať jarmoky udelil mestu v roku 1388 Žigmund Luxemburský, ich novodobá tradícia vznikla pred 35 rokmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Novomestský osteň #karikatúra