Mladý architekt naprojektoval Tekuté mesto

Andrej Otepka sa narodil v Želiezovciach, vyrastal v Leviciach. Chodil na ŠUP na Mokrohájskej ulici v Bratislave, kde vyštudoval výstavníctvo. Pomýšľal aj na informatiku na "adlerke", ale napokon sa vydal umeleckou cestou. Na vysokej škole však najprv nemal presnú víziu o tom, čo chce robiť. Ukázalo mu ju až samotné štúdium na VŠVU. "Najprv to bolo zmätočné," priznáva. "Neskôr som zistil, že na umeleckej škole je najdôležitejšie byť sám sebou a tak aj tvoriť." Poznatky a vzdelanie chce uplatniť v oblasti filmu.

26.09.2013 16:00
Andrej Otepka - Tekute mesto Foto:
Andrej Otepka - Tekuté mesto
debata

„Neplánujem robiť projekty rodinných domov, to nech nikto odo mňa radšej neočakáva. Na škole bola najdôležitejšia tvorivosť a tú môžem uplatniť aj vo filme. Chcem robiť niečo svoje, nie sa snažiť, aby som naplnil štatistiky o bývaní.“ V takom duchu robil aj diplomovú prácu. A či má obľúbeného architekta? "Skôr ma zaujmú jednotlivé práce, ako tvorba jedného človeka. Inšpiratívny bol však pre mňa vizionársky architekt Lebeus Woods, ktorý, žiaľ, už zomrel.

Mal svoj online blog a bol prekvapujúco prístupný so svojimi projektmi i názormi. Stále písal články, venoval sa architektúre a často spolupracoval s filmovými režisérmi – vytváral filmové scény. Ja som často chodil na jeho blog pre nejaké to osvietenie. Čiže – on mal na mňa vplyv – bola to aj architektúra, aj osobnosť. Páčilo sa mi, ako komunikoval so svetom.

Istá úcta a obdiv patria však aj starým slovenským architektom, bez ktorých by sme tu neboli. Prešiel som rôznymi ateliérmi VŠVU a postupne som zisťoval, že architektúra nie sú len výkresy, že to je niečo viac. Začal som bojovať sám so sebou, aby som sa nebál dať do architektúry niečo zo seba – úprimnosť, nápad, návrh, akokoľvek uvoľnený. Pokračovalo to v ateliéri profesora Vaška, kde som skončil s tým projektom, ktorý bol na výstave a ktorý som postavil ako technicky zdokumentovaný komiks, čiže zašiel som do úplne iného média. Chcem robiť vo filme, venovať sa 3D grafike a animácii."

Na výstave sa predstavil Otepka projektom Tekuté mesto, ktorý je komiksovým príbehom o archeológii strateného mesta, z ktorého po kataklizme zostali iba ruiny, legendy, staré mapy a pár indícií. Komiksový príbeh približuje pokus o ich interpretáciu formou novej zástavby. Je to útek od pevností, podobných dnešným mrakodrapom, do objektov, ktoré sú zárodkom nového mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #architektúra #Tekuté mesto