Cenu Oskára Čepana si odniesol Radovan Čerevka

Do poslednej chvíle sa medzinárodná porota rozhodovala, komu zo štyroch finalistov nakoniec udelí Cenu Oskára Čepana. Až vo štvrtok večer na slávnostnom vyhlásení výsledkov súťaže mladých výtvarníkov do 35 rokov v priestoroch Pisztoryho paláca v Bratislave, kde sú súťažné práce vystavené, vyhlásili meno víťaza. Laureátom Ceny Oskára Čepana sa v 18. ročníku súťaže stal Radovan Čerevka. Rozhodnutie sa rodilo ťažko a dlho.

10.10.2013 19:00
Radovan Čerevka: Krajina trvalej slobody Foto:
Radovan Čerevka: Krajina trvalej slobody
debata

Kus zeme, z ktorej trčia len trsy vysušenej trávy a kamene. Obraz krajiny, ťažko skúšanej nielen suchom, ale najmä náletmi tých, ktorí mali priniesť do Afganistanu slobodu. Kus zničenej prírody lemujú plexisklá so symbolom lietadla na vrchole. Radovan Čerevka nazval svoju inštaláciu Krajina trvalej slobody. Tridsaťtriročný rodák z Košíc, ktorý sa už po druhý raz dostal medzi finalistov Ceny Oskára Čepana, sa multimediálnej reflexii vojnových konfliktov venuje dlhodobo. Porota vyzdvihla hlavne jeho „aktuálny posun od politicky angažovaného pohľadu na médiami filtrovanú realitu k výtvarne bohatej výpovedi“. Ocenila Čerevkov „vývojový posun smerom k zvnútorňovaniu problému bolestivých, ale pre masového diváka vzdialených konfliktov, ktoré podáva na spôsob chlapčenských hier na vojakov“.

Len krôčik chýbal k víťazstvu dvadsaťsedemročnému Erikovi Sikorovi. Inštaláciou Plávajúce kamene oslovil – a nielen porotu. Dominantou je starosvetský, bohato vyrezávaný kus nábytku. V jeho strede tróni obrazovka, na nej sa premieta video o kameňoch, ktoré sa autorovi páčili a ktoré vyťahoval z vody. Dokumentujú to aj fotografie. O stenu je opretý stolík na kolieskach, ktorý autor zmenil na „predajňu suvenírov“. Kamene si možno kúpiť za 5 eur jeden.

„Sikora je moderátorom aj komentátorom svojich filmov a k divákom sa prihovára v duchu "Dostojevského Idiota“ a akoby mimochodom sa dotýka zásadných tém umenia a spoločnosti," skonštatovala porota.

Spomienka z absolútna, tak nazval svoju in-site inštaláciu Martin Vongrej. Členovia jury ocenili „komplexné, kozmicko-univerzalistické pokusy o vyjadrenie problematiky ľudského vedomia – spoločne s nadväznosťou na to najlepšie z tradície konceptuálneho umenia druhej polovice minulého storočia na Slovensku“.

Jedinou výtvarníčkou, ktorá sa dostala do štvorlístka finalistov, bola tento rok choreografka a vizuálna umelkyňa Zuzana Žabková. Dvadsaťšesťročná autorka nazvala svoj projekt Úsmev Giocondy. Stránkami z Huxleyho knihy Úsmev Giocondy, ktoré poznamenáva gestom a farbou, priznáva zdroj inšpirácie. Aj vo videu. Porotu zaujala „inscenovanými videami, využívajúcimi klasické formy hudby a tanca a reinterpretujúce filmové a hudobné dielo“.

S Cenu Oskára Čepana je spojená finančná odmena 2 600 eur, rezidenčný pobyt v New Yorku a samostatná výstava v Slovenskej národnej galérii.

Do súťaže o prestížnu slovenskú cenu sa tento rok prihlásilo 37 mladých výtvarníkov do 35 rokov. Medzinárodná porota spomedzi nich vybrala spomínaných štyroch finalistov. Výstava ich diel, spomedzi ktorých vyšla víťazne inštalácia Radovana Čerevkau, bude v Pisztoryho paláci v Bratislave do 15. októbra. Návštevníci majú možnosť konfrontovať svoj názor s rozhodnutím poroty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana #mladí výtvarníci #Radovan Červenka