Len papier, ale koľko vizuálneho umenia!

Čestnú cenu Bienále Colorado udelila medzinárodná porota Dušanovi Junekovi za plagát Henri de Toulouse-Lautrec. Stručnú informáciu z jednej zo šestice najvýznamnejších výstav plagátu na svete dostal Dušan Junek len pred pár dňami. Aj "čerstvo" ocenený plagát je na jeho výstave v Synagóge - Centre súčasného umenia v Trnave.

21.10.2013 16:00
debata

„Retrospektívnych výstav som mal už niekoľko, nepovažoval som preto za potrebné ich opakovať a znovu sa vracať do minulosti. Na svoju jubilejnú výstavu som urobil výber len z aktuálnych prác, ktoré sú mi svojím významom bližšie a ku ktorým mám hlbší vzťah. Na výstave je spolu 64 tlačí – plagáty, znaky, symboly, typografia – z obdobia od roku 2006 až po súčasnosť, ale s veľkou váhou na posledné dva-tri roky,“ povedal popredný slovenský grafický dizajnér, ktorý tento rok oslávil sedemdesiatku. International Centre v Cambridge ho zaradil do Top 100 Communicators of World. Hoci je autorom grafickej tváre viac ako dvoch desiatok slovenských i zahraničných firiem a inštitúcií, ktorým navrhol a zrealizoval jednotný vizuálny štýl, pre expozíciu zvolil len plagáty – environmentálne, kultúrne, výstavné, umelecké či divadelné.

Dušan Junek: Toulouse - Lautrec Foto: Archív DJ
Dušan Junek-Toulouse - Lautrec Dušan Junek: Toulouse - Lautrec

„Divadlo, to je veľmi osobitý svet myšlienok, nazerania na svet z pohľadu autorov, režisérov i hercov. A každý z nich to vidí inak. Ako výtvarník si vytváram vlastný svet. Mnohé témy máme, samozrejme, s viacerými kolegami spoločné. Ale to individuálne videnie je v tvorbe asi najcennejšie,“ pokračoval Dušan Junek. Cyklus divadelných plagátov robí už desaťročia. Vyberá si témy aj autorov. Vo vystavenom výbere sú aj plagáty, ktoré robil pre rôzne projekty.

Jubilejná výstava má strohý názov – Len papier. Nie náhodou. Keď bol pred rokmi jeho kolega zo Spojených štátov Fang Chen na Junekovej výstave v bratislavskom Štúdiu L+S, povedal: „Len papier… dalo by sa povedať. Ale koľko je v grafických symboloch, znakoch, plagátoch, typografických kompozíciách a celej tvorbe Dušana Juneka invencie, nápadov, bohatstva myšlienok, vtipu, osobitej a charakteristickej kreativity, vizuálnej krásy – jednoducho vizuálneho umenia!“ Čo na to autor? „Samozrejme, je to trošku nadnesené, Číňania zvyknú hovoriť kvetnato, ale je to charakteristika toho, že naozaj ide len o papier.“

Čestná cena z 18. ročníka medzinárodného bienále plagátu Colorado rozšírila bohatú zbierku takmer štyroch desiatok prestížnych ocenení, ktoré Dušan Junek získal za svoju tvorbu. „Keď mám byť úprimný, dnes už pre mňa neznamenajú ceny takmer nič. Ale v minulosti, keď som bol mladý…! Všetky ceny, ktoré som dostal, boli profesijné ocenenia. Nie politické či spoločenské. Ako sa vraví, cena má váhu toho, kto ju udeľuje. A ja som ceny dostával od ľudí, ktorí v grafickom dizajne čosi znamenali a profesii veľmi dobre rozumeli.“

Výstava Dušana Juneka Len papier bude v trnavskej Synagóge – Centre súčasného umenia do 26. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Junes #plagát #grafický dizajn