Milan Laluha: Objavil som motív

Za dedinou, Chlapi s batohmi, Tetka v kroji... Aj názvami Milan Laluha pripomína, že svojimi obrazmi rozpráva o svete, ktorý zaniká. O slovenskom vidieku a každodennom živote jeho obyvateľov. O krajine, ktorej svojím umením vyznáva lásku. "Moderná doba a svet, kde človek už prestáva smrdieť človečinou, mi nevonia," priznala pred rokmi legenda slovenského výtvarného umenia.

24.10.2013 14:58
Milan Laluha Foto:
Milan Laluha: Maliar a model
debata (2)

Osemdesiattriročný maliar je veľmi chorý. Bol to dôvod, prečo včera popoludní neprišiel na vernisáž svojej výstavy s názvom Milan Laluha: Objavil som motív do Galérie mesta Bratislavy. Súčasťou vernisáže bola aj prezentácia rovnomennej monografie z pera Juraja Mojšiša, ktorý je aj kurátorom výstavy.

Na druhom a treťom poschodí Pálffyho paláca predstavuje 130 Laluhových plátien, kresieb i akvarelov. Špičkové maliarove diela vyberal zo zbierok slovenských zberateľov. Mnohé z vystavených diel preto doteraz verejnosť nepoznala.

„Dielo Milana Laluhu je samo osebe zázrak. Už v roku 1957 si vytvoril zásobník tvarov od kubistických cez geometrické až po abstrakciu. Neopakoval, Laluha varioval. Stal sa maliarom variácií,“ povedal Juraj Mojžiš. Dokazujú to maliarove autoportréty, ktorých Laluha namaľoval tisícku. Alebo akty, ktorým je venovaná ďalšia miestnosť galérie.

„Povedané s maliarom Milanom Laluhom: Krajina – ale aj zátišie, aj dom a strom, aj rozhovor dvoch tetiek či chlapov za dedinou – obsahuje také a také veci, také a také tajomstvo, ale aj vieru a nádej,“ pokračoval kurátor výstavy.

Rodák z Tekovských Lužian vstúpil na slovenskú výtvarnú scénu po štúdiách na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v druhej polovici 50. rokov. Spoluzakladal Skupinu Mikuláša Galandu, ktorá rozvírila stojaté vody výtvarného života a rozvíjala odkaz slovenskej moderny. Na bienále v Benátkach ocenili v roku 1966 jeho tvorbu cenou Osvalda Liciniho.

Červená, žltá, modrá a zelená sú farby, ktorými modeluje Laluha príbehy svojich obrazov. Už dávno sa vyznal, že objavil motív, ktorý mu vystačí aj na tri životy, nielen jeden. Maliar variácií sa neustále vracia k obľúbeným motívom – postava chlapa i ženy, dom, strom, krajina. Nejde však o realistické či naturalistické zachytenie videného. Naopak, sú štylizované, tvary dokáže okresať na samotnú podstatu. Neraz pripomínajú jeho obrazy ohnivé balady.

„Keď začínam maľovať, keď ohmatávam prázdne plátno, zbehne sa mi to celé až do akéhosi vzorca. Najprv si obraz staviam z kubusov, veľkých hranatých a guľatých foriem a potom ich farbou zaľudním,“ spomenul pre časom Milan Laluha.

„Chceme dôkladne zmapovať skupinu Galandovcov aj obdobie, v ktorom tvorili. A chceli sme urobiť Laluhovu výstavu, kým ešte žije,“ vysvetlil riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár. Pre diváka je najpríťažlivejšia sila zážitku, ktorý maliar svojimi obrazmi vyvoláva. Výstava Milan Laluha: Objavil som motív bude v Galérii mesta Bratislavy do 10. novembra.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Laluha #výtvarník #GMB