Majster Zoričák stvoril vesmír zo skla

V Galérii mesta Bratislavy privítali jeseň výstavou, ktorá sa stala spoločenskou a kultúrnou udalosťou - do Bratislavy zavítal výtvarník, ktorý tvorí zo skla, Ján Zoričák. Fanúšikovia tohto umelca pricestovali za jeho dielom aj z iných kútov Slovenska.

05.11.2013 07:00
debata

„Musela som to vidieť, jeho sochy sú neuveriteľne krásne. Poznám Zoričákovu tvorbu, ale vždy ma prekvapí. Jeho sklo je ako posolstvo vesmíru,“ nadchýnala sa návštevníčka z Banskej Bystrice. Všeobecne známy je aj Zoričákov príbeh: Výtvarník pochádza zo Slovenska, ale prijala ho cudzia kultúra. Žije vo Francúzsku – aj výstava sa uskutočnila pod patronátom Francúzskeho veľvyslanectva v SR. A ako sa do zahraničia dostal? Aj o tom sa pri príležitosti tejto výstavy publikovali príbehy: vraj v čase normalizácie prechádzali cez Ždiar – tam sa Zoričák v roku 1944 narodil – turisti zo západu. Niečo sa ho opýtali a on využil príležitosť a poprosil ich, aby mu poslali pozvanie. K ničomu ich to vraj nebude zaväzovať. Turisti sa spočiatku bránili, ale napokon sa dali nahovoriť a pozvanie poslali. Výtvarníkovi tak otvorili cestu do sveta. On to naplno využil a získal si úspech a uznanie. Domov sa potom vrátil ako víťaz, vo svete uznaný umelec.

Ján Zoričák: Posol z vesmíru Foto: Pedro Studio Photo
Zoricak Ján Zoričák: Posol z vesmíru

Na tejto výstave, ktorá v Mirbachovom paláci potrvá do 3. novembra, uviedli do života aj publikáciu Ivana Jančára (je aj kurátorom výstavy) pod názvom Ján Zoričák Srdcové záležitosti. Ján Zoričák vyštudoval sklárstvo v umeleckej škole v českom Železnom Brode, potom študoval na Vysokej škole umeleckého priemyslu v Prahe (skončil v roku 1969), ale netrvalo dlho a odišiel do zahraničia. Už v roku 1972 získal bronzovú medailu na výstave v skla v Mníchove, v roku 1980 Cenu Glaspreis vo Švajčiarsku, nasledovalo ocenenie v Španielsku a v roku 1984 aj cena za sochárske dielo v Bratislave.

Uznania sa ďalej hrnú, milujú ho najmä v Japonsku a v roku 1986 ho potešili aj v druhej vlasti – Zoričák sa stal Rytierom Rádu umenia a literatúry Francúzskej republiky. Tento rok mu zasa prezident SR udelil vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy. Zoričák má teda úspech, a to zaslúžený. Svojimi dielami ako keby rozprával krásne rozprávky. A zároveň je v nich niečo meditatívne, filozofické. Zvláštne je, že vidno až do ich vnútra, že tento sochár nepracuje iba s povrchom, ale vytvára v sochách jadrá, farebné scenérie. Jeho diela nie sú prázdne – a to doslova. Sklo má vždy aj sklené srdce.

„Výstava má veľký úspech, pokiaľ ide o návštevnosť a reakcie. Ľudia sú nadšení aj publikáciou, ktorá vyšla pri príležitosti výstavy. Na vernisáži sa zúčastnil sám autor, bol veľmi milý a priateľský, rozdával podpisy do katalógov. Aj keď na Slovensku v súčasnosti pôsobí menej – venuje sa aktivitám v zahraničí – má tu svojich stálych priaznivcov. A iste pribudli noví,“ konštatujú v GMB.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srdcové záležitosti #Galéria mesta Bratislavy #Ján Zoričák