Novým najdrahším vydraženým dielom je Baconov triptych

Boj o triptych Francisa Bacona s názvom Tri štúdie Luciana Freuda trval na dražbe v newyorskom aukčnom dome Christie's len šesť minút. Vzišiel z neho však absolútny rekord vo výške ceny, za akú bol kedy obraz na dražbe predaný. Nový majiteľ zaň dal 142 miliónov dolárov, teda zhruba 106 miliónov eur. O 23 miliónov dolárov či sedemnásť miliónov eur tak predbehol vlaňajší rekord maľby Výkrik z dielne Edvarda Muncha.

13.11.2013 16:47
Francis Bacon dražba Foto:
Tri štúdie Luciana Freuda od Francisa Bacona predbehol vlaňajší rekord o 23 miliónov dolárov či sedemnásť miliónov eur.
debata

Francis Bacon a Lucien Freud – dve výnimočné osobnosti výtvarného umenia 20. storočia, dvaja dobrí priatelia. Trojobraz, na ktorom írsky maliar zachytil svojho anglického kolegu sediaceho na stoličke z troch rôznych uhlov pohľadu, vznikol na londýnskej Royal College of Art v roku 1969. Bacon sa na akademickú pôdu presunul po tom, ako jeho pôvodný londýnsky ateliér vyhorel. O jedenásť rokov mladšieho Luciana, vnuka slávneho psychoanalytika Sigmunda Freuda, Bacon spoznal v roku 1945 a z dvojice sa stali blízki priatelia na ďalšie tri dekády, až v 70. rokoch sa jeden druhému odcudzili. Za tieto roky obaja namaľovali množstvo vzájomných portrétov. Dielo Tri štúdie Luciana Freuda je však považované za jeden z vrcholov celej Baconovej tvorby.

Hoci koncept triptychu môže laikovi evokovať skôr gotické či renesančné ikony, Bacon s ním pracoval mimoriadne rád. Tých veľkoplošných namaľoval dvadsaťosem. Takmer všetky sa dnes nachádzajú vo verejných zbierkach. Tri štúdie Luciana Freuda išli do dražby vôbec po prvý raz, dlhé roky dokonca figurovali v rôznych zbierkach ako tri samostatné obrazy. „Je to skutočne majstrovské dielo a jedna z najlepších malieb, aké sa v rámci tejto generácie objavili v dražbe. Zaznamenáva Baconovo a Freudovo priateľstvo a vzdáva hold kreatívnej aj citovej blízkosti medzi týmito umelcami,“ cituje BBC Francisa Outreda, vedúceho oddelenia povojnového a súčasného umenia v odnoži aukčnej spoločnosti Christie's Europe. Víťazom aukcie je údajne zástupca istej newyorskej galérie a triptych si vydražil cez telefón.

Triptych Francisa Bacona s názvom Tri štúdie... Foto: SITA / AP
web BACON Triptych Francisa Bacona s názvom Tri štúdie Luciana Freuda

Utorňajšia dražba však zaznamenala ešte jeden pozoruhodný rekord – predalo sa na nej aj historicky najdrahšie dielo žijúceho umelca. Stala sa ním oceľová socha Balónový pes (Oranžový) z dielne 58-ročného amerického výtvarníka Jeffa Koonsa, ktorú sa podarilo vydražiť za 58,4 milióna dolárov (43,5 mil. eur). O 21 miliónov dolárov tak pokoril maľbu Talianske námestie Gerharda Richtera, ktorá dosiahla rekordnú cenu na májovej dražbe.

Hoci je vývoj cien umeleckých predmetov v dražbách jednoznačne vzostupný, skutočné rekordy ešte stále drží súkromný predaj. Absolútne najvyššou zaznamenanou sumou, akú kedy kto dal za jednotlivé dielo, je tak dodnes cifra 296,4 mil. dolárov (220,9 mi. eur), ktorú zaplatil pred dvoma rokmi kupca za Hráčov kariet Paula Cézanna.

Najdrahšie umelecké diela predané v dražbe

Francis Bacon: Tri štúdie Luciana Freuda (1969) – 142,4 mil. dolárov (2013)

Edvard Munch: Výkrik (1895) – 119,9 mil. dolárov (2012)

Pablo Picasso: Akt, zelené listy a busta (1932) 106,5 mil. dolárov (2010)

Najdrahšie umelecké diela v súkromnom predaji

Paul Cézanne: Hráči kariet (1893) – 296,4 mil. dolárov (2011)

Jackson Pollock: Číslo 5 (1948) – 162,7 mil. dolárov (2006)

William De Koonoing: Žena III (1963) – 159,8 mil. dolárov (2006)

(zdroj: Graphic News)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francis Bacon #Tri štúdie Luciana Freuda #Edvard Munch