Premena je príťažlivá

Čierne a biele obdĺžniky vytvárajú jednoduchú kompozíciu. Stačí však málo a z jednoduchých geometrických tvarov vzniknú nové, prekvapujúce obrazy. Objekty, maľby a grafiky vystavuje Viktor Hulík v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne pod názvom Ars geometrica 4.

20.11.2013 14:00
viktor hulik Foto:
Viktor Hulík: Stredný geo-posúvač
debata

""Tvorba je pre mňa hrou. Za úžasne príťažlivý považujem moment premeny, ktorá je pre mňa veľmi dôležitá a určujúca," povedal renomovaný výtvarník, ktorý je ústrednou osobnosťou slovenskej geometrickej abstrakcie. Výstava prezentuje výber z diel, ktoré vznikli v jeho ateliéri od roku 1993. Viaceré vytvoril v priebehu posledného roka pre túto výstavu.

Po skončení Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave ešte maľoval. „Potom však prevládlo iné médium – koláž. Počítač mi logicky vyplynul z cyklu Veľké posúvače. Keď som s nimi začal, ľudia sa ma pýtali, prečo nepoužívam počítač, ktorým by som mohol zachytiť jednotlivé fázy rozkladu obrazu, kompozície,“ povedal Viktor Hulík.

„Pred desiatimi rokmi som začal s grafikami, sústredil som sa na mapovanie problému poriadku a chaosu, kompozície a dekompozície, konštrukcie a deštrukcie, aj to sa dá veľmi dobre urobiť v grafickom programe. Môžem kombinovať jednotlivé sekvencie z obrázkov, vzájomne ich prelínať, stláčať, roztláčať a vytvárať nové grafiky, pričom počiatočný obraz je stále čitateľný,“ pokračoval.

Návštevník by sa nemal nechať pomýliť názvami. Veľkými, strednými a malými geo-posúvačmi nechce umelec pohnúť zemeguľou. Geo v názve znamená geometriu. „Som racionálne založený človek a mám rád veci, ktoré sú jasné, striktné a presné, takže asi tým ma oslovila geometrická abstrakcia. Plus mám odmalička úžasne vyvinutý vzťah k prírode. Variabilita je jedným z najvýraznejších prvkov, ktorý sa v prírode objavuje. A pohyb, ktorý je znamením života. Takže geo ako zem a metria ako racionálny moment sa mi logickým spôsobom prepájajú,“ vysvetlil Viktor Hulík, ktorý častejšie vystavuje v zahraničí ako doma.

„Viktor Hulík poskytuje divákovi viacero možností nazerania, vizualizuje pohyb, zmenu. Manipulatívny, no pritom systémový proces ako deštrukciu štruktúry rozviedol v čistých geometrických tvaroch geo-posúvačov, v ktorých zapája do novej tvorby obrazu prvok náhody. Výsledný obraz nie je fixne daný, môže mať desiatky variácií podľa nastavenia jednotlivých vrstiev refiéfu. Po každom zásahu vznikne nový variant obrazu,“ uviedla kurátorka výstavy Eva Ľuptáková.

V grafikách pracuje s pestrými farebnými tónmi. V objektoch však paletu farieb zredukoval na čiernu a bielu, občas používa aj sivú. „Táto redukcia ma veľmi láka, pretože poskytuje omnoho menej možností ako široká farebná škála. A je to pre mňa aj istá výzva,“ povedal Viktor Hulík. Výtvarník, ktorého diela majú v zbierkach nielen slovenské, ale aj francúzske, maďarské, nórske či americké galérie a múzeá.

Výstava Ars geometrica 4, ktorá má za sebou zastávky v bratislavskom Dome umenia, vo Vasarelyho múzeu v Budapešti a v Topičovom salóne v Prahe, bude v dolnokubínskej Oravskej galérii do 12. januára 2014.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská galéria #Ars geometrica 4 #Viktor Hulík