Vtáčia klietka aj škrieka

Takmer nahý muž len v bielych šortkách a ponožkách stojí pod prúdmi vody. Bez mihnutia oka hľadí do kamery. Pomaly dvíha pravú ruku, v ktorej má revolver. Zacieli, stlačí spúšť a zo zbrane vytryskne prúd vody. Ten muž je Brad Pitt a autorom jeho videoportrétu je Robert Wilson.

13.12.2013 15:58
48 wilson pitt Foto:
Robert Wilson: Brad Pitt
debata

„V projekte Videoportréty reflektuje Robert Wilson celú spoločnosť. Od automechanika cez ženy v domácnosti a domácich miláčikov až po ikony šoubiznisu. Portrétoval ľudí v New Yorku, Los Angeles, ale aj v Paríži či Nemecku. Z viac ako piatich desiatok videoportrétov, ktoré vytvoril v rokoch 2004 až 2007, sme pre výstavu v Bratislave vybrali takmer tri desiatky,“ povedal Wilsonov producent Matthew Shattuck.

Ponúkol aj pohľad „do kuchyne“ Wilsonovej tvorby. Kým príde „režisér“ na pľac, majú plné ruky práce vizážisti, kaderníci, kostýmoví výtvarníci a suita ďalších pomocníkov, ktorí portrétovaného pripravia. Spomenul, že tým, ktorých Wilson portrétuje, neplatia. Pózujú mu zadarmo. Príprava je podľa neho rovnako náročná ako postprodukcia. „Keď Robert Wilson portrétoval pantera, upozornili ho, že keby sa dravec začal priveľmi pohybovať a chcel sa hrať, treba byť na pozore. Mohol by byť nebezpečný. Išlo však o vycvičené zviera, ktoré hrávalo vo filmoch,“ spomenul Matthew Shattuck.

V prítmí átria Esterházyho paláca prekvapí návštevníkov Vtáčia klietka. Dvanásť videoportrétov snežnej sovy, ktorá z času na čas dá o sebe vedieť škriekaním. Ďalšie obrazovky s portrétmi obsadili druhé poschodie. Detail z Rembrandtovho obrazu Anatómia doktora Tulpa pripomína videoportrét Roberta Downeyho jr., ktorý leží na pitevnom stole a neznáma ruka obnažuje svaly jeho predlaktia. Modelka a herečka Dita Von Teese sedí na hojdačke, občas sa zhlboka nadýchne, čo prezrádza pohyb nahých pŕs.

Každý videoportrét ma svoju zvukovú stopu. Hoci sú jednotlivé kóje oddelené, predsa len občas počuť aj zvuky odvedľa. „Moje Videoportréty sú niečo celkom iné ako to, čo robím v divadle,“ hovorí Robert Wilson v ukážke z pripravovaného dokumentu. „A je len na divákovi, ako ich bude vnímať,“ pridáva slávny americký divadelník.

V Národnom divadle v Prahe už naštudoval Čapkovu Věc Makropulos, Janáčkovu operu Osud a Káťu Kabanovú. Teraz pripravuje projekt 1914 k 100. výročiu vypuknutia prvej svetovej vojny. Od avantgardných začiatkov v New Yorku sa cez desaťročia prepracoval Robert Wilson až k postaveniu svetovej celebrity. „Myslím si, že ozajstný Wilson je na divadle. Ale presahy médií sú stále živšie a hlavne v prípade vybíjaných celebrít, lebo umelecký svet má svoju šľachtu a Robert Wilson do nej patrí,“ povedala kurátorka nových médií SNG Petra Hanáková.

„Myslím si, že Videoportréty, ktoré nám prezentuje, sú viac Wilson ako osoby na jeho portrétoch,“ dodala Petra Hanáková. Výstava Roberta Wilsona Videoportréty bude v Slovenskej národnej galérii do 23. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brad Pitt #Robert Wilson #Videoportréty #Slovenská národná galéria