Národné múzeum pozýva na sviatočný program

Voľné dni medzi sviatkami možno zaujímavo stráviť aj v pobočkách Slovenského národného múzea (SNM). Napríklad na Bojnickom zámku čakajú na návštevníkov nočné prehliadky, výstavu venovanú vianočným zvykom a betlehemom zas ponúkajú v SNM v Martine. Na hrade Červený Kameň pozývajú na predstavenie Vianočný zázrak a zaujímavé expozície sa dajú nájsť v Historickom múzeu SNM na Bratislavskom hrade. Agentúru SITA o tom informovala PR manažérka Slovenského národného múzea Silvia Turnerová.

23.12.2013 07:00
Budova SNM Foto: ,
Slovenské národné múzeum v Bratislave.
debata

Zázračné Vianoce a Traja králi na Bojnickom zámku je názov podujatia, počas ktorého návštevníci v zámockých komnatách objavia nádherne vyzdobené vianočné stromčeky, ukážky stolovania i tradičné vianočné zvyky. Bojnický zámok premenený na zázračný svet s príjemnou vôňou ihličia, plný trblietavých svetiel a tajomnej atmosféry očakávaných prekvapení ponúka 28. a 30. decembra aj nočné prehliadky.

Výstava Za hviezdou (Od Kataríny do Troch kráľov) v martinskom sídle SNM na Malej hore približuje tradície, ktoré sprevádzali našich predkov v predvianočnom i povianočnom období. Toto obdobie v sebe ukrývalo nielen prípravu na jeden z najdôležitejších sviatkov roka, ale bolo aj obdobím mágie a ľudových zvykov, z ktorých mnohé pretrvali až do súčasnosti.

Historické múzeum SNM na Bratislavskom hrade pozýva na niekoľko zaujímavých výstav. Jedinečná francúzsko-slovenská výstava Umenie a príroda stredovekej Európy je prístupná do 2. februára a všetkým sprostredkuje netradičný pohľad na tradičné umelecké druhy stredoveku. Výstava Ako sa meral čas približuje rozdielny pohľad a predstavy o čase a jeho vnímaní rozličnými kultúrami v rôznych obdobiach. Zbierka ponúka možnosť prezrieť si vzácne kalendáre z 14. a 15. storočia, vysvetľuje pôvod vzniku kalendárov, ale aj cestovné Slnečné hodiny či Glóbus hviezdnej oblohy z roku 1603. V múzeu na Bratislavskom hrade sa ďalej dajú navštíviť výstavy: Na počiatku bolo Slovo…, Ruské ikony, Zrkadlo s pamäťou či unikátna výstava vzácnych dokumentov Archívne klenoty. V sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží v Bratislave láka návštevníkov nedávno otvorená výstava 120 rokov Slovenského národného múzea. Ponúka nahliadnutie do bohatej histórie a zbierok múzeí po celom Slovensku. Približuje nielen vývoj múzea, ale prezentuje aj najhodnotnejšie zbierkové predmety a artefakty, medzi nimi aj herbár mnícha Cypriána, generálsku čiapku Milana Rastislava Štefánika a imitácie pracovní archeológa či prírodovedca.

Vianoce sú obdobím prekvapení, radosti, pokoja a zázrakov. O tom, že zázraky sa predsa len dejú sa môžu presvedčiť návštevníci veľkého hradu v Malých Karpatoch – hradu Červený Kameň od 27. do 30. decembra počas scénického predstavenia Vianoce na hrade s podtitulom Vianočný zázrak avizovala ďalej Turnerová.

Väčšina múzeí Slovenského národného múzea bude počas sviatkov pre verejnosť otvorená, okrem 24. a 25. decembra 2013 a 1. január 2014. Detailné informácie o jednotlivých múzeách sú dostupné na webstránke múzea – www.snm.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Nový rok #Slovenské národné múzeum