Vôňa ženy na obrazoch Martina Augustína

Výtvarník Martin Augustín má až do konca januára 2014 výstavu v hoteli International vo Veľkej Lomnici. Volá sa lákavo - Vôňa ženy. Kým v septembri so svojím bratom Andrejom mali v Bratislave až trojvýstavu, tentoraz Martin vystavuje samostatne. Andrej zasa chystá veľkú retrospektívu k päťdesiatke v Galérii v Dolnom Kubíne a na Bratislavskom hrade.

28.12.2013 16:00
Martin Augustín, maľba Foto:
Jeden z vystavovaných obrazov na výstave Martina Augustína s názvom Vôňa ženy.
debata

A prečo Martin Augustín vystavuje práve v hoteli? „Oslovila ma Carmen Kováčová z kežmarskej Galérie u Anjela, kurátorka mojej výstavy, že by som mohol vystavovať mimo zaužívaného priestoru galérie vo verejnom a frekventovanom priestore Golfového rezortu v hoteli International vo Veľkej Lomnici. Aj keď mi v polovici tohto roku skončila výstava v Bratislave, pripravil som novú kolekciu kresieb, koláží, drevených artefaktov práve pre tento nový otvorený priestor. Témou mojej výstavy je žena. Žena so všetkými tajomstvami, zákutiami, vôňami. A to je aj názov výstavy: Vôňa ženy.“

Čím ho ženy fascinujú? „Pre mňa je žena neskutočným, stále tajomným a vždy prekvapujúcim protipólom muža. Jej krehkosť a bezbrannosť je len tým prvotným, čo ma osloví. Čím viac sa spoznávame a približujeme, tým viac vnímam hĺbku, silu, odvahu, krásu a jedinečnosť ženy. Vždy sa preľaknem a pomyslím si, že keby si muži a ženy neboli vzájomne blízki, zrazu by nič nedávalo zmysel. Vlastne je to veľmi jednoduché, ženy mám veľmi rád. A sú mi nablízku. Moja manželka Daniela, moje dcéry Dorotka a Barborka, moja mama. Som narodený pod šťastnou hviezdou. Tieto svoje pocity sa snažím dávať aj do obrazov – celý život. Vždy sa snažím nakresliť obraz, ktorý bude mať dušu. Pri ktorom sa ľudia zastavia a začnú ho vnímať svojím vnútrom. Mám pocit, že sa mi ho však ešte nepodarilo nakresliť. Je to pomerne ťažké a neexistuje na to návod. Preto stále skúšam kresliť a vkladať do obrázkov kúsok svojich pocitov, trápení, radosti a aj mužskej nehy,“ vyznáva sa Martin Augustín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #žena #výstava #maliar #Martin Augustín