Aj odhodený papier mení na umenie

Stačí mu málo. Starý papier, spinky, vyhodená kniha, ktorú už nikto nechce. Aj z tých najbanálnejších vecí však dokáže Jozef Bajus vytvárať poéziu. Dokazuje to aj jeho retrospektívna výstava Vzdialené volania, ktorá je v Galérii mesta Bratislavy.

02.01.2014 05:00
bajus letne citanie Foto:
Jozef Bajus: Letné čítanie
debata

„Kolegovia v škole sa mi smejú a hovoria, ty si taký cheap artist, lacný výtvarník. Všetko si môžeš kúpiť v obchode za lacné peniaze… Ja však viem aj obyčajný papier pretvoriť na výtvarné dielo, ktoré má zaujímavú štruktúru alebo tvar a hodnotu. Napokon aj papier, ktorý už niekto iný vyhodil, sa dá pretransformovať do novej formy a možno mu dať nový charakter,“ povedal Jozef Bajus.

Výstavu otvára Kompozícia I. – IX. Cyklus, za ktorý získal v roku 1988 hlavnú cenu na Prvom trienále textilného vzoru v Budapešti. „Bol to prvý krok do veľkého sveta. Cena mi otvorila dvere k ďalším podujatiam, workshopom aj výstavám,“ spomenul výtvarník. Ale väčšina diel, ktoré vybral pre svoju retrospektívu, vznikla až v Spojených štátoch.

V roku 2001 totiž vymenil bratislavskú Vysokú školu výtvarných umení, kde pôsobil ako šéf Ateliéru textilnej tvorby, za Slippery Rock University v Spojených štátoch. Pozvali ho, aby tam prednášal. Keď neskôr deti rozhodli, aby rodina ostala za veľkou mlákou, našiel si miesto na Buffalo State College, kde pôsobí ako koordinátor textilného programu.

Hurikán Catherina. Jeho oko, zaznamenané kamerou z vesmíru, prehlbuje prenikaním do vrstiev papiera. „Jednou z tém, ktoré Jozefa Bajusa mimoriadne zaujímajú, je ekologická problematika. Vzťah človeka k vlastnej planéte, otázky masovej výroby spôsobujúcej závislosť od hmotného, znečisťovanie, nadmerné množstvo odpadu spôsobujúceho vznik ozónových dier, cez ktoré preniká viac nebezpečného slnečného žiarenia, ale aj spôsobujúce hurikány a tornáda,“ spomenul kurátor výstavy Ivan Jančár.

Pri pohľade na sériu Marks až zamrazí. Reflektuje hľadanie hrobu v pustatine, na ktorú sa začiatkom 50. rokov premenilo viacero dedín v Levočských vrchoch. Alebo pri cykle Pred dažďom, ktorý je o ľudskom utrpení a útlaku. „O utečencoch, ktorí pri vojnových konfliktoch trpia najviac. Sú to veľakrát nevinní ľudia, ktorí beznádejne hľadajú útočisko pred nespravodlivosťou. A ktorí musia nechtiac opustiť svoje domovy a hľadať si nové miesto na život na tomto svete,“ vysvetlil Jozef Bajus.

Kniha, to je jedna z jeho ďalších tém. Najskôr vytváral objekty, ktoré sa na knihu podobali. Znásoboval obraz alebo fotografiu, lepil… „Raz som skúsil experimentovať s knihou obyčajným skladaním a zistil som, že dostala zaujímavý objem. Neskôr som do kníh aj vŕtal, rezal, trhal a kombináciou všetkých techník som vytvoril sériu upravených kníh, ktoré možno charakterizovať ako malé plastiky,“ dodal slovenský výtvarník žijúci v Spojených štátoch. Výstava Jozefa Bajusa Vzdialené volania originálne provokuje svet emócií, zážitkov i myšlienok. V Galérii mesta Bratislavy bude do 19. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria mesta Bratislavy #Jozef Bajus #Vzdialené volania