Kunsthalle prijíma návrhy na prvé výstavy

Vznikajúca Kunsthalle Bratislava hľadá výstavné projekty do svojho prvého priestoru - Kunsthalle LAB. Umelci či výtvarní teoretici sa môžu do 28. februára prihlásiť s autorským projektom, ktorý by sa mal uskutočniť od mája do decembra tohto roka. Presný termín dohodne tím Kunsthalle s vybranými autormi projektov individuálne, uvádza sa v otvorenej výzve Kunsthalle Lab 2014.

10.01.2014 15:00
Na prízemí Domu umenia na Námestí SNP sa... Foto:
Kunsthalle oficiálne v prestoroch bratislavského Domu umenia vznikla 1. januára 2014.
debata

Ako sa ďalej píše vo výzve adresovanej vizuálnym umelcom, teoretikom a kurátorom súčasného umenia, „program Kunsthalle LAB bude založený na dynamickom modeli krátkych výstav doplnených diskusiami, prednáškami, komentovanými prehliadkami, vzdelávacími aktivitami“.

Kunsthalle LAB je súčasťou novovznikajúcej Kunsthalle Bratislava. Je situovaný na prízemí Domu umenia, bývalej predajne Dielo na Námestí SNP. Prvú výstavu nazvanú „Nultá výstava“ otvorili v zrekonštruovanom priestore koncom septembra 2013. Vstupná brána do pripravovanej Kunsthalle má priamo z ulice pozývať na prehliadku súčasného výtvarného umenia. Práve preto sú tu v pláne dynamické, krátkodobé projekty mladších umelcov, ktoré okoloidúcich zaujmú.

V ostatných výstavných priestoroch, na dvoch poschodiach Domu umenia, návštevníci v budúcnosti nájdu výpravnejšie, komplexnejšie a dlhodobejšie výstavy. Podľa výzvy je ambíciou prednostne prezentovať projekty, ktoré sú interaktívne, vytvorené špecificky pre Kunsthalle LAB, alebo také, čo pracujú so svetlom a zvukom, počítajú so zapojením diváka, sú performatívne. Šancu majú projekty výstav „nabúravajúce tradičné vnímanie súčasného umenia ako výlučne ‚výtvarnej‘ disciplíny a projekty dobre komunikujúce do priestoru ulice a frekventovaného bratislavského námestia“.

Výberová komisia zostavená tímom Kunsthalle Bratislava vyberie z prihlásených konkrétne výstavné projekty, na ktorých uskutočnení sa bude produkčne podieľať sumou 2 500 eur. Potvrdenými členmi výberovej komisie sú: Lucia Gregorová zo Slovenskej národnej galérie, Dorota Kenderová za Galériu HIT, Alena Vrbanová z Vysokej školy výtvarných umení a za Kunsthalle Bratislava Juraj Čarný a Lucia Gavulová. Výsledok konkurzu zverejnia začiatkom marca. Záujemcovia nájdu viac podrobností na facebookovom profile Domu umenia/Kunsthalle Bratislava.

Vznik Kunsthalle v Bratislave k 1. januáru 2014 potvrdili koncom mája 2013 Ministerstvo kultúry SR a Národné osvetové centrum (NOC). Kunsthalle je súčasťou nového Slovenského centra vizuálnych umení, ktoré vzniklo v rámci NOC v jeho sídle, v bratislavskom Dome umenia. Na čele kurátorskej rady Domu umenia/Kunsthalle Bratislava stojí kurátor Juraj Čarný. Ročné náklady na prevádzku Kunsthalle sa pre začiatok odhadujú na 200– až 300-tisíc eur, o čo sa zvýši rozpočet NOC. Poslaním novej Kunsthalle bude sprístupňovať súčasné, najmä slovenské umenie širokej verejnosti. Spolupracovať chce aj so zahraničím. Veľký dôraz sa bude klásť tiež na osvetu a vzdelávanie. Keďže Kunsthalle je inštitúcia, ktorá nevytvára zbierky, ale sústreďuje sa na výstavy aktuálneho vizuálneho umenia, dokumentovať, spracovávať či vedecky mapovať dáta bude Slovenské centrum vizuálnych umení. Popri výstavách, rôznych vzdelávacích aktivitách by preto mala súčasné výtvarné umenie sprostredkovať i časopisom a cez nové technológie, napríklad aplikáciami pre mobilné telefóny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dom umenia #výstava #výzva #Kunsthalle