Do Národnej galérie tento rok vstupenku netreba!

S novoročným vinšom posielala Slovenská národná galéria aj nezvyčajnú správu. K tejto PF máte celý rok 2014 výstavy zadarmo. "Na jednej strane si predstavujeme aj zvýšenú návštevnosť. Na druhej strane však berieme veľmi vážne to, že máme sprostredkovávať umenie divákom. V našom regióne je naozaj vstupné pre niektorých ľudí problematické alebo minimálne nad ním rozmýšľajú, takže túto bariéru odbúrame," povedala generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

12.01.2014 12:00
Viedenský maliar: Tabuľa so sv. Barborou a sv.... Foto:
Viedenský maliar: Tabuľa so sv. Barborou a sv. Uršulou, 1430 - 1440
debata

Predajom vstupeniek zarobila SNG každý rok priemerne 60-tisíc eur. Sumu tento rok uhradí sponzor, J&T Banka. „Rozviaže nám to ruky, aby sme ponúkali lepšie služby. Nejde len o to, že galéria niečo ponúkne zadarmo, ale potom sa musíte o všetkých ľudí postarať. Zažili sme to pri veľmi populárnych výstavách, že nie sme akoby na úspech pripravení. Keď nám príde veľmi veľa návštevníkov, zrazu zistíme, že máme malú šatňu, ľudia si chcú dať aj kávu alebo ísť do kníhkupectva. Takže lepšie služby sú naše nové priority pre tento rok,“ pokračovala generálna riaditeľka SNG.

Na jar bude do priestorov Esterházyho paláca lákať výstava Impresionizmus.sk, ktorej ambíciou je priniesť nevšedný vizuálny zážitok z diel Ladislava Mednyánszkeho, Dominika Skuteckého, Jozefa Hanulu, Martina Benku a ďalších maliarov, ktorí objavili inšpiráciu vo francúzskom impresionizme. „Umenie prelomu 19. a 20. storočia veľa ľudí pozná. Sú to diela, ktoré boli v šlabikároch i čítankách a ľudia k nim majú vzťah. Výstava vyrieši odborný problém a zároveň prinesie návštevníkom diela, s ktorými sa chcú stretnúť,“ spomenula Alexandra Kusá.

Od Tatier k Dunaju je názov výstavy, ktorá chce byť ťahákom letnej sezóny. Venovaná je tradičnému žánru krajinomaľby a skombinuje staré umenie s moderným aj súčasným. Dve poschodia Esterházyho paláca obsadia obrazy – od skíc a akvarelov ako „obrazových zápiskov,“ ktoré vznikli priamo v plenéri, cez monumentálne symboly slovenskej krajiny až po lyrické impresie vnútorných krajín umelcovej duše. Záver roka bude patriť výstave fotografií architektúry, prehliadke ruskej avantgardy a objavnej výstave, venovanej sochárkam 20. storočia.

Už budúci týždeň bude otvorená Nestála expozícia. Keďže všetky stále expozície starého umenia boli zatvorené, pokúsi sa kurátor Dušan Buran experimentálnym spôsobom predstaviť gotické a barokové umenie na základe tém.

Novinkou je aj zmluva s portálom google art. „Keď si niekto klikne na mapu, čo google art pokrýva, už tam bude ikonka kaštieľ Strážky. Bude sa môcť kaštieľom virtuálne prejsť, bude si môcť prezrieť jednotlivé výtvarné diela, ktoré tam sú. Strážky sú čarovným miestom, ale dosť odľahlým, a zbierka Mednyánszkeho je veľmi obľúbená,“ povedala generálna riaditeľka SNG o zmluve s google art, ktorú nedávno podpísala. „Myslím si, že táto spolupráca má budúcnosť. Aspoň podľa toho, ako mi teraz napísali. Oni majú americký hurá systém, že všetko je wonderfull a fabulous, takže predpokladám, že áno,“ dodala Alexandra Kusá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vstupenky #SNG #výstavy