Písmo ako nástroj výmeny informácií

O tvorbu písma sa začal Martin Benka intenzívne zaujímať pri práci na ilustráciách životopisov Cyrila a Metoda. Bolo to na začiatku tridsiatych rokov 20. storočia.

14.01.2014 07:00
pismo a typografia Foto:
Ondrej Jób: Outliner, 2008
debata

V oblasti knižného dizajnu a typografie vytvoril zakladateľ moderného prejavu v slovenskom výtvarnom umení množstvo experimentálnych fontov, ovplyvnených myšlienkami kubizmu. Aj Benkove objavy na poli písma sú na výstave Typografia a dizajn písma na Slovensku, ktorá je v Satelite, sídliacom v Hurbanových kasárňach v Bratislave.

Podtitul expozície Začalo to Cyrilom a Metodom pripomína aj to, že bohatstvo našej tradície, kreatívneho použitia a tvorby písma prešlo od príchodu vierozvestov dlhú cestu po súčasnosť. Výstava predstavuje dizajn písma a jeho tvorivé využitie – typografiu na Slovensku v historickom oblúku s dôrazom na 20. storočie cez výber z tvorby 90 autorov. Medzi nimi sú klasici slovenskej výtvarnej scény ako Mikuláš Galanda, Karol Ondreička či Vincent Hložník aj dodnes v oblasti grafického dizajnu tvoriaci Vladislav Rostoka či Ľubomír Krátky. Ich tvorbu predstavujú exkluzívne autorské výbery vo forme originálov a reprodukcií.

Nechýbajú, samozrejme, ani práce, ktoré vytvorili mladí výtvarníci od začiatku 90. rokov. Experimentálnu polohu práce s písmom predstavujú priestorové realizácie a multimediálne inštalácie dizajnérov, tvoriacich na hrane disciplín, ako sú napríklad V. Šicko, O. Gavalda, I. Sukop či M. Lelovský. Viaceré vystavené originály pochádzajú zo zbierok Slovenského centra dizajnu. Po skončení výstavy – potrvá do 2. februára – pribudne do jeho zbierkového fondu aj celý vystavený súbor.

„Celá výstava dokumentuje predovšetkým nenahraditeľnú úlohu písma ako nástroja kultúrnej a subkultúrnej výmeny informácií, národného pamäťového média, ale aj ako prostriedku autentickej umeleckej výpovede,“ uviedol Ľubomír Longauer, ktorý s členmi Katedry vizuálnej komunikácie bratislavskej VŠVU pripravil koncepciu výstavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Začalo to Cyrilom a Metodom #knižný dizajn #Martin Benka