Vytvorte si s deťmi svoj beštiár

Jednorožce, draky a všelijaké iné potvorky prilákajú deti už v túto nedeľu 19. januára na Bratislavský hrad. Nebudú si ich len obzerať, ale vytvoria ich samy, či vlastne spolu s rodičmi. A pritom sa dozvedia, aký veľký je rozdiel medzi stredovekom a dnešnou dobou.

16.01.2014 16:24
web ZORA Foto:
Spoločné rodinné nedele organizuje Slovenská národná galéria.
debata

Spoločné rodinné nedele, ktoré organizuje Slovenská národná galéria, už mnohých presvedčili, že v sprievode galerijného či múzejného pedagóga sa dieťa nenudí ani pred strnulými obrazmi starých majstrov. Všetko závisí od pohľadu, aký dospelý dieťaťu ponúkne, a hlavne, ak rodina zažije niečo zaujímavé spoločne.

Tentoraz sa rodinná nedeľa nebude konať v galérii, ale na Bratislavskom hrade od 15. do 17. hodiny. Jej kulisami sa stane putovná výstava Umenie a príroda stredovekej Európy. Pochádza z Francúzska a na Slovensko prišla okľukou z Kanady. Rodinný program na Hrade predstaví umenie, flóru a faunu stredovekej Európy, obohatené o domáce slovenské exponáty.

„Cieľom stretnutia je predstaviť deťom stredovek tak, aby pochopili, v čom sa táto doba líši od dnešnej,“ vysvetľuje Petra Baslíková, pracovníčka galérie. Pomôže ríša fantázie a tvorivosť. „Jednorožce, draky a iné potvorky patria dnes do ríše fantázie, ale kedysi ľudia verili, že takéto tvory naozaj existujú. Čomu všetkému stredoveký človek veril, aké mal vedomosti o svete? Čo o svete vieme dnes? A kde je hranica medzi fantáziou a realitou? O tom bude spoločný rodinný program,“ vraví Baslíková.

Deti vo veku od 5 do 12 rokov budú hľadať bájne tvory aj skutočné zvieratá a rastliny vo výtvarných dielach, a pritom sa niečo dozvedia o prírode a umení. Skúškou vedomostí a pozornosti bude pracovný list s úlohami, ktoré bude plniť rodina spoločne, a materiálom pre vlastnú tvorivosť budú kvety. Z rastlín si deti vytvoria zvieratá podľa svojej fantázie a odnesú si ich na pamiatku ako malý herbár či skôr beštiárik. Na podujatie je dobre prihlásiť sa aspoň dva dni vopred na petra. baslikova@sng.sk alebo na telefónnom čísle 0901 916 047. Stret­nutie sa začína o 15. hodine na nádvorí Bratislavského hradu a rodiny bez ohľadu na počet členov platia jednotné vstupné za celý program 8 €.

Najbližšia rodinná nedeľa sa uskutoční 16. februára, ale medzitým Slovenská národná galéria pripravuje aj zážitkové čítanie a tvorivé aktivity pod názvom BookObrazy. Deti od 6 rokov sa tu zábavnou formou stretávajú s umením a literatúrou, zoznámia sa s vybranou detskou knižkou a učia sa mať z čítania radosť. Najbližšie BookObrazy sa uskutočnia už v piatok 17. januára od 16.30 do 18. hodiny v priestoroch kníhkupectva Ex Libris v SNG v Bratislave, stretnutie je v Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra. Poplatok za vstup pre rodinu bez ohľadu na počet členov a za materiál na tvorivé dielne je 4 €.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Petra Baslíková #pre deti