Astronómovia si posvietili na presný čas vzniku Monetovho obrazu

Spomenul by si maliar Claude Monet, čo robil presne 5. februára roku 1883 o 16.53? Zrejme nie. Astronómovia z Texaskej štátnej univerzity to však vedia celkom presne. Pre demonštráciu širokého uplatnenia svojho exaktného odboru sa rozhodli podrobiť analýze jeden z obrazov, na ktorom slávny impresionista zvečnil západ slnka v Normandii. Svojim výpočtom veria bez pochýb.

27.01.2014 12:00
Claude Monet: Útes, Étretat, západ slnka Foto:
Claude Monet: Útes, Étretat, západ slnka
debata (2)

„Radi pomocou astronómie demonštrujeme rozlúsknutie rôznych hádaniek zo skutočného života. Opýtali sme sa teda: Môžeme pomocou dramatických skál a pozície zapadajúceho slnka určiť, kde a kedy presne Monet namaľoval jedno zo svojich majstrovských diel?“ približuje počiatok tohto vedeckého dobrodružstva americký astronóm a fyzik Donald Olson.

Obraz Útes, Étretat, západ slnka, namaľoval Monet počas svojho trojtýždňového pobytu v Normandii vo februári roku 1883. Podobných obrazov namaľoval niekoľko, lenže iba na tomto zachytil aj disk oranžového podvečerného slnka. Nevdojak tým poskytol súčasným astronómom nenahraditeľný kľúč na rozlúsknutie záhady vzniku tohto obrazu. Vedci sa vypravili do Francúzska, kde dôsledne zmerali topografiu pobrežia, na ktorom sa Monet prechádzal aj tvoril. Našli len jediné miesto, na ktorom výhľad na útes celkom zodpovedal tomu na obraze. Pomocou najmodernejšieho planetárneho softvéru potom vypočítali, že po dráhe, ktorá je zhodná s pozíciou na Monetovom obraze, mohlo slnko putovať jedine 5. februára. Vypočítať presný čas podľa výšky slnka nad horizontom už bola pre astronómov „hračka“.

Dôveru v tento výsledok vedcom poskytujú najmä Monetove tvrdenia, že astronomickým a prírodným javom venoval pri maľovaní dôslednú pozornosť. Zistený čas sa podľa Donalda Olsona od reality môže odchyľovať najviac o jednu minútu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #obraz #astronómovia #Claude Monet #impresionista #presný čas #Normandia