Vtipné aj kruté sú Triaškove vysnívané domy

Chlapík v drahom obleku. O sebavedomí hovorí reč tela. Namiesto tváre má totiž veľký otvor. A v ruke drží maketu vysnívaného domu. Aj tento obraz je v kolekcii dvoch desiatok rozmerných plátien, ktorými Ján Triaška prezentuje svoju najnovšiu tvorbu v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne. "S názvom deveLOOP prišiel autor. Zdal sa mi vtipný aj dostačujúco adresný k tomu, čo vystavujeme, tak som ho prijala," povedala kurátorka výstavy Eva Ľuptáková.

31.01.2014 07:00
Ján Triačka: deveLOOP, olej na platne Foto:
Ján Triaška: deveLOOP, olej na platne
debata

„Súčasne pracujem na maľbách s témou domu, novostavby, estetiky domu, vnímania a kvality domu ako objektu a zároveň "našej“ predstavy ideálneho domova. Pre potreby témy čítam rôzne blogy a internetové poradne, kde si ľudia radia, aké majú predstavy o ideálnom rodinnom dome. Je to vskutku zaujímavé, vtipné a občas zarážajúce čítanie. Predstavy sa rôznia, idealizujú a nakoniec všetci skončia v utilizovaných neosobných predmestiach," povedal Ján Triaška na margo témy, ktorej sa sústredene venuje už viac ako dva roky.

Rodák z Nového Sadu, ktorý z tamojšej Akadémie umenia prestúpil po troch rokoch štúdia na Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. V metropole na Dunaji sa napokon aj usadil a už jedenásť rokov vystupuje na slovenskej výtvarnej scéne. Ján Triaška pracuje s odstupom aj iróniou, s hravosťou i zvedavosťou.

Chceme si kúpiť dom na dedine v Rakúsku, pri Bratislave. Máme radi muškáty a usporiadaný systém, navyše, neprekáža nám, že sú oni tam sedláci. Hlásajú veľké písmená v ľavej časti obrazu a kontrastujú s pyramídou rodinných domčekov, ktoré pripomínajú hrad postavený z karát. Svojimi obrazmi reflektuje Triaška aktuálne otázky. „O vzťahoch súčasnej civilizácie k prírode, o osobnej slobode a jej záväzkom voči spoločnosti. Páči sa mi aj jeho prístup, ktorý je naozaj odlišný od jeho vrstovníkov. Má silný cit pre kreativitu kultúrnych a geografických rozdielností,“ pripomenula kurátorka.

„Veľmi vtipne si to vymyslel na figurálnych kompozíciách, kde trochu ironicky kritizuje sťahovanie do Maďarska, do Rakúska. Centrálnou postavou je vždy developer, ktorý drží v rukách maketu krásnych domov. Je bez tváre a mohli by sme dodať bez čoho všetkého ostatného. Developeri, ktorých nemôžete identifikovať, vám sľubujú ilúziu vášho domu, veľkej záhrady a keď už ste vo svojom, tak ste natlačení so susedmi. Nemôžete sa ani nadýchnuť a vidíte si takpovediac do taniera. Je to len krutý biznis ako z nás dostať peniaze, ako nás dostať do domu, ktorý nakoniec nebude tým naším vysnívaným,“ zdôraznila Eva Ľuptáková.

Aktuálna téma vyvolala medzi vernisážovými hosťami dialóg s vlastnou realitou. „Riešili napríklad problém mladého muža, ktorý sa chce cez takého developera vysťahovať do Rakúska. Jeho mama skonštatovala – no čo mu môžem povedať! Na výstavu ho môžem poslať, nech si to uvedomí!“ pridala kurátorka perličku.

Rozmernými plátnami pozýva Ján Triaška diváka na dialóg. Aj o tom, ako žijeme. Jeho výstava deveLOOP bude v dolnokubínskej Oravskej galérii do 30. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Ján Triaška #maľby