Keď bojovníci hrajú kocky

"Bronzové plastiky Jána Ťapáka majú svoje korene v mýtických a antických hrdinoch. Neslúžia len ako dekoratívne predmety. Pobádajú k zamysleniu a úvahám o ľudskej existencii, o morálke, etike, hrdinstve a službe vyšším ideálom. Výrazný robustný rukopis, vzrušujúce príbehy bojovníkov a hľadačov ľudského šťastia zaujali divákov v mnohých európskych krajinách," uviedla kurátorka výstavy Carmen Kováčová.

09.02.2014 12:00
Ján Ťapák: Achiles a Ajax hrajú kocky Foto:
Ján Ťapák: Achiles a Ajax hrajú kocky
debata

Strom s pavučinou konárov oslobodených od listov. Korene, vynárajúce sa na povrch, pripomínajú nohy obrovského pavúka. Na vedľajšom podstavci sedia Achiles s Ajaxom, zahĺbený do kociek. Kvôli sústredeniu z hazardu aj zabudli odložiť svoje štíty. Z hlbín brnenia na nich hľadí samuraj Hosokawa. Vtipné zátišie možno objaviť na výstave plastík Jána Ťapáka s názvom Bojovník v kežmarskej Galérii u anjela.

Hoci sa venuje aj maľbe a grafike, päťdesiatnik Ján Ťapák patrí k výrazným a vyhraneným predstaviteľom súčasného slovenského sochárstva. Základným rozmerom jeho tvorby je hľadanie súvislostí medzi minulým, súčasným a budúcim. Snaží sa nekĺzať po povrchu, vnára sa hlboko do podstaty námetu. V bronzových sochách vrstvených z plátov až spojením – raz priznaným, inokedy vycizelovaným zvarom – zhmotňuje svoju víziu sveta.

„Postavy samurajov, Prometea, figúra balansujúca na chrbte býka oživujú naše súkromné boje, výhry a prehry, do ktorých sa každodenne púšťame. Naše vlastne hľadanie rovnováhy a cesty za šťastím. Cítite ich silu a odvahu, výbušnú energiu a ohromnú dynamiku. Vnímate ich statočnosť a chladnokrvnosť, počujete rinčať zbrane. Zjednodušeným, ale o to pôsobivejším sochárskym stvárnením vzbudzujú obdiv a úctu. Paradoxne zobrazuje človeka i neobyčajne subtílne. Zodpovedajú tomu aj proporcie drobnej bytosti, plaviacej sa na obrovskej arche,“ pokračovala kurátorka.

Sochár, vyznávajúci kedysi ako materiál najmä drevo, vyzval na tvorivý súboj aj kov. Vyšiel z neho víťazne, možno aj preto, že sa „nesnaží opisovať“ a radšej sa „riadi emóciami“. A divák stojí pred jeho plastikami v zamyslení: je to starobylé plavidlo alebo aktuálny príbeh, pripomínajúci aj čosi z dejín umenia?

„Dokonale definuje autora kritik a žurnalista Giuseppe Salvioni: Mix klasiky a modernosti, spirituality, modlitby a poézie, ktorý spôsobuje emotívnu silu, jedinečnú a originálnu,“ dodala Carmen Kováčová.

Do kreatívneho sveta Jána Ťapáka, plného hry, fantázie a bohatých vizuálnych vnemov, možno nahliadnuť v kežmarskej Galérii u anjela. Jeho výstava Bojovník v nej bude do 13. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #sochár #Ján Ťapák