Dražby umenia vlani zaznamenali rekordné zisky

Umenie je stále artiklom, do ktorého sa oplatí investovať. Potvrdzuje to aj vlaňajší rekordný zisk umeleckých dražieb.

14.02.2014 07:00
web BACON Foto:
Triptych Francisa Bacona s názvom Tri štúdie Luciana Freuda vlani vydražili za rekordných 127 mil. dolárov (93,57 mil. eur).
debata

Svetovým aukčným domom sa spolu za rok 2013 podarilo predať výtvarné diela za nebývalých 8,88 miliardy eur. Porovnanie s celkovými ziskami aukčných spoločností za rok 2012 ukazuje, že vlani kupci za umenie zaplatili o 13 percent viac, ako o rok skôr. Najväčší podiel na tomto rekorde mali podľa francúzskej spoločnosti Artprice, ktorá sleduje dlhodobý vývoj trhu s umením, dražby v Číne a Spojených štátoch.

V Číne, ktorá je na vrchole rebríčka v nákupe umenia už štvrtý rok za sebou, vlani kupci na dražbách minuli o celých 21 percent viac ako v roku 2012. Aukčným domom spolu zaplatili v prepočte 3,004 miliardy eur. I tak sa však tamojším kupcom tentoraz podarilo „tromfnúť“ tých amerických len veľmi tesne – v USA celkový výnos umeleckých dražieb dosiahol sumu 2,959 miliardy eur, čo je o 20 percent viac ako predvlani. Tieto krajiny spolu v roku 2013 vygenerovali dve tretiny všetkých transakcií na trhu s umením. Na ďalších miestach skončili Veľká Británia (1,48 miliardy eur), Francúzsko (404,4 milióna), Nemecko 152,5 mil. eur) a Švajčiarsko (115,7 mil. eur).

Rast trhu s umením nie je ničím novým – zisky z dražieb obrazov, sôch, fotografií či grafík kontinuálne narastajú už niekoľko rokov. V roku 2012 napríklad toto odvetvie zaznamenalo vzrast o viac ako 9 percent. „Vlaňajší úspešný rok má na svedomí predovšetkým zvyšujúci sa záujem kupcov z celého sveta, vrátane tých z Ázie, Ruska či Blízkeho východu. Vďaka nim trh funguje celkom hladko a zaznamenáva aj neutíchajúci hlad po dielach výtvarníkov 20. storočia, ktorí trhajú jeden rekord za druhým,“ zhodnotil trendy posledného roka riaditeľ spoločnosti Artprice Thierry Ehrmann. Jeho slová potvrdzujú aj rekordy predaja jednotlivých diel za posledný rok – najdrahšie predaným obrazom sa stal triptych britského maliara Francisa Bacona (1909–1992), ktorý sa na novembrovej dražbe v newyorskom aukčnom dome Christie's predal za 127 mil. dolárov (93,57 mil. eur).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #rekord #výtvarné umenie