Svätí Cyril a Metod a počiatky kresťanstva na Bratislavskom hrade

Výstavu sv. Cyril a Metod, patróni Európy - najstaršie doklady počiatkov kresťanstva na Slovensku, sprístupnili v piatok v predsálí Rytierskej siene Bratislavského hradu.

23.02.2014 10:00
cyril Foto:
Svätí Cyril a Metod a počiatky kresťanstva na Bratislavskom hrade
debata

Vznikla v rámci minuloročných osláv 1 150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu a ako prví ju od vlaňajšieho decembra až do konca januára mohli vidieť návštevníci na pôde Vatikánskych múzeí v Ríme.

„Pre slovenské múzejníctvo predstavuje výstavný projekt významný úspech – Vatikánske múzeá patria k najnavštevo­vanejším a najprestížnejším svetovým múzeám. Bezprostredne po skončení výstavy vo Večnom meste ju organizátori predstavujú aj na domácej pôde, na Bratislavskom hrade, takmer symbolicky v blízkosti odkrytých základov veľkomoravskej baziliky,“ uvádzajú organizátori.

Výstava predstavuje archeologické nálezy zo slovenského územia a literárne pamiatky súvisiace s kristianizáciou územia dnešného Slovenska od rímskej doby po stredovek. „Niektoré z nich sú unikátne z celoeurópskeho historického i umelecko-remeselného hľadiska. Zbierkové predmety na výstavu zapožičalo viacero slovenských múzejných inštitúcií. Okrem originálnych zbierkových predmetov výstava predstavuje aj makety – rekonštrukcie veľkomoravských kostolov objavených na Slovensku. Kostoly boli na základe archeologických poznatkov vymodelované do trojrozmernej podoby práve pre túto príležitosť,“ uvádzajú organizátori výstavy, ktorej kurátormi sú Matej Ruttkay, Vladimír Turčan, Branislav Panis a Alena Piatrová.

Výstava potrvá do 6. júla a v predsálí Rytierskej siene Bratislavského hradu ju možno vidieť denne okrem pondelka od 9. do 17. h (posledný vstup je o 16. h). Medzi najzaujímavejšie exponáty patria pozlátené plakety a zvon z Bojnej, najstaršia kniha zachovaná na Slovensku – Nitriansky evanjeliár či slonovinová pyxida (liturgická nádoba) nájdená v Čiernych Kľačanoch, ktorá bola vyrobená v Byzancii v 5. storočí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #bratislavský hrad #sv. Cyril a Metod – patróni Európy