Galériu Cypriána Majerníka pre finančné ťažkosti zatvoria

Galériu Cypriána Majerníka v Bratislave od soboty 1. marca do odvolania zatvoria. Ako informovala Nina Vrbanová z Centra vizuálneho umenia - Cevium, n.o., galériu zatvárajú vzhľadom na absenciu finančného príspevku či zníženie a odsunutie peňazí zo strany bratislavského Starého Mesta.

28.02.2014 15:17
debata (6)

Ako informovala Vrbanová, v roku 2013 odhlasovali poslanci Starého Mesta zrušenie Galérie Cypriána Majerníka, čo sa stretlo s odporom výtvarnej scény i širšej kultúrnej verejnosti. Na prelome rokov 2013 a 2014 sa zmenil zriaďovateľ galérie a správu prevzala nezisková organizácia Centrum vizuálneho umenia – Cevium, n.o., ktorú založili za týmto účelom koncom predchádzajúceho roka. „Súčasťou dohody o ďalšom fungovaní galérie medzi bývalým zriaďovateľom a Cevium, n.o. je aj poskytnutie negarantovaného ročného príspevku na činnosť a chod galérie výmenou za odbornú správu a ochranu zbierkového fondu galérie, a bezodplatné poskytnutie doterajších výstavných i kancelárskych priestorov v Zichyho paláci na roky 2014 a 2015,“ informovala Vrbanová, podľa ktorej napriek pôvodnému prísľubu o januárovom príspevku 12 000 eur nedostala nezisková organizácia zatiaľ nič.

„Až začiatkom februára nás informovali, že nepôjde o priamy príspevok, ale prostriedky je možné na základe zmluvy žiadať od bývalého zriaďovateľa vo forme dotácie. Na základe našej žiadosti Komisia pre kultúru v Starom Meste na svojom zasadnutí vo februári odporučila prideliť dotáciu 7 000 eur, čo je takmer o polovicu menej ako bola uzavretá ústna dohoda. V zápisnici z decembrového zasadnutia miestneho zastupiteľstva sa v návrhu rozpočtu na rok 2014 tiež uvádza, že výška dotácií pre kultúru zostáva rovnaká ako minulý rok a je navýšená o eventuálnu dotáciu pre Galériu Cypriána Majerníka o 12 000 eur,“ uviedla Vrbanová, podľa ktorej o pridelení či nepridelení dotácie definitívne rozhodne až miestne zastupiteľstvo mestskej časti na marcovom zasadnutí. Od decembra 2013 Cevium podalo sedem žiadostí o podporu z grantového systému ministerstva kultúry, ktorých zmluvné kofinancovanie prevyšuje 7 000 eur, a tiež žiadosť o prisľúbenú finančnú dotáciu zo Starého Mesta. Aktívne sa uchádzajú aj o získanie sponzora.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nedostatok peňazí #Galéria Cypriána Majerníka #zatvorenie