Galéria Cypriána Majerníka zostáva zatvorená

Umenie bez peňazí neprežije. Dôkazom tejto frázy je aj súčasná komplikovaná situácia v bratislavskej Galérii Cypriána Majerníka. Po niekoľkých medializovaných sporoch sa zdá, že jej existencia je definitívne na konci. Inštitúcia, ktorej zriaďovateľom bolo Staré Mesto, totiž 28. februára ohlásila svoje zatvorenie. Dôvod? Nedostatok financií. Napriek tomuto rozhodnutiu však zostáva v hre množstvo nevypovedaných otázok. Slovný boj medzi miestnym zastupiteľstvom a galériou sa vyostruje.

07.03.2014 18:11
VÝSTAVA: Otvorené zatvoreným Foto:
Galériu Cypriána Majerníka otvárala v apríli 2008 výstava Otvorené zatvoreným.
debata

Dramatické gesto?

Ide len o snahu „vydupať“ si vyššie dotácie alebo galéria naozaj nemá dostatok financií na prevádzku? Názory na dočasné zatvorenie Galérie Cypriána Majerníka sa líšia. Vyhlásenie o pozastavení jej činnosti sa dostalo do médií už minulý týždeň. O krokoch Richarda Gregora, ktorý je poverený jej spravovaním, však netušili predstavitelia mestskej časti. Zbierka, ktorou Galéria Cypriána Majerníka disponuje, rovnako ako priestory, v ktorých sa nachádza, pritom patria pod Staré Mesto. „O tom, že galériu zatvoria, sme sa dozvedeli až z vyhlásení pána Gregora. Nikto nás vopred na to neupozornil,“ zhodujú sa predstaviteli­a mesta.

Stanovisko Richarda Gregora hovorí jasne. „Nemali sme dostatočné finančné prostriedky, aby sme platili ochranku z vlastných zdrojov. Po štyroch mesiacoch dobrovoľníckej práce to už nebolo možné zvládnuť. Určité naplnenie našich možností nastalo. Sľúbená dotácia sa od januára odďaľovala a nemali sme inú možnosť, ako galériu zavrieť.“

Podľa predsedníčky komisie pre kultúru Halky Ležovičovej je zarážajúce najmä to, že rozhodnutie ukončiť činnosť galérie prišlo ešte pred hlasovaním zastupiteľstva o dotácii. To sa uskutoční v utorok 11. marca. Galéria žiadala o vyše 25-tisícovú dotáciu, komisia ju však hlasovaním neschválila. Sedemtisíc eur, na ktorých sa zhodla, je len odporúčanou sumou. Utorkové hlasovanie môže situáciu postaviť do úplne inej roviny, rozhodnú o tom zástupcovia občanov Starého Mesta z rôznych oblastí. Podľa Ležovičovej je navrhovaných sedemtisíc eur aktuálne treťou najväčšou dotáciou pre kultúrnu inštitúciu v Starom Meste, viac už navrhli len pre divadlá GUnaGU a Ticho a spol.

Pri formálne zavretej galérii je podľa vicestarostu Petra Osuského však len ťažko presvedčiť zhromaždenie, aby dotáciu schválilo. Tvrdí, že zatvorenie galérie bolo dramatickým gestom zo strany Richarda Gregora, ktoré zaúčinkuje jedine kontraproduktívne. Podporovať nefunkčnú galériu sumou, ktorá aj tak nevystačí na jej existenciu, totiž pôsobí neopodstatnene. Starostka Starého Mesta Tatiana Rosová sa preto rozhodla na hlasovaní navrhnúť, aby mestská časť dotáciou, ktorá mala byť určená pre galériu, posilnila grantový fond určený pre výtvarné umenie. Rozhodnutie galériu zatvoriť považuje za tlak, ktorého zmyslom je zvýšiť navrhovanú sumu dotácie. „S teroristami sa nerokuje,“ vyhlásila.

Závislá od mesta

Galéria Cypriána Majerníka sa pritom podľa predstaviteľov mesta môže pýšiť unikátnym postavením. Je len jednou z troch galérií spadajúcich pod správu mestskej časti. Okrem nájmu v Zichyho paláci s rozlohou 104 m2 a nákladov za energie, bola ako jediná z galérií dotovaná aj inými príspevkami. „Už v roku 2012 sa ukázalo, že náklady, ktoré mestská časť vynakladala na Galériu Cypriána Majerníka, sú v porovnaní s inými kultúrnymi inštitúciami neproporčné,“ tvrdí Rosová. „Za rok 2012 získala v rámci vyplatenia mzdy a odvodov zamestnancov 41-tisíc eur, pre dohodárov išlo 4,5 tisíca eur a na ďalšie čerpania 25,5 tisíca eur, čo je približne 70-tisíc eur ročne.“

Aj z toho dôvodu sa rozhodli pre transformáciu. Hoci galéria pôvodne vznikla ako projekt mestskej časti Bratislava Staré Mesto, od rozhodnutia z minulého roka prebrala na seba záväzok spojený tiež s časťou nákladov nezisková organizácia Cevium. Zmena systému financovania, ktorú si mala po novom vo väčšej časti zabezpečiť galéria sama, si vyslúžila kritiku aj od umeleckej obce. Napriek návštevnosti, ktorá sa pohybuje okolo 3,5 tisíca návštevníkov ročne, totiž Galéria Cypriána Majerníka nevie generovať zisk, ktorý by stačil na jej fungovanie. Od dotácií z mesta, ktoré ju predtým držali nad vodou, je závislá aj po zmenách.

Postaviť galériu na nohy nepomôžu ani granty z ministerstva kultúry. Úspešní žiadatelia sa totiž k peniazom z nich reálne dostanú až v júni alebo júli. Gregor tvrdí, že na to, aby galéria fungovala, je potrebných okolo 50-tisíc eur. Dotáciu od mesta očakávali vo výške 12-tisíc. Táto suma im bola podľa jeho slov ústne prisľúbená a plánovali vďaka nej „prežiť“ do obdobia, keď im príde grant z ministerstva. „Aktuálne potrebujeme financie aspoň na to, aby sme mohli uzatvoriť zmluvu s kurátorom a jedným strážcom priestoru, ktorý bude hmotne zodpovedať za vystavované diela,“ vysvetľuje.

Priestory sú zamknuté

Ďalšie otázniky vznikajú okolo zbierky, ktorou galéria disponuje. Ohodnotená bola na 66 400 eur. Podľa zmlúv patrí mestskej časti, na jej správu však potrebuje kurátora a strážcu. Toho k dispozícii nemá. Z toho dôvodu je možné, že minimálne kým nebude schválená správa týchto diel inou inštitúciou, bude potrebné, aby sa o ne starala naďalej neziskovka Cevium. Ako nezávislý subjekt a navyše bez potrebných peňazí, nie je povinná túto službu Starému Mestu poskytovať.

Vojna okolo Galérie Cypriána Majerníka teda bude mať dohru v utorok. Richard Gregor hovorí o politickej pomste a inkvizičných postupoch, Rosová o nátlaku cez médiá a terorizme. V tom istom čase, ako padajú tieto slová, zostávajú výstavné priestory galérie v Zichyho paláci zamknuté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Galéria Cypriána Majerníka #Richard Gregor #Tatiana Rosová