Maliar Ľubo Zelina: Kruh je večný symbol, inšpirácia a istota

Nerušte moje kruhy je posledná kniha maliara Ľuba Zelinu. Na 150 stranách ponúka rýchlu ochutnávku - stručný prehľad o svojej bohatej tvorbe.

19.03.2014 09:00
Ľubo Zelina a jeho dielo Continuum. Foto:
Ľubo Zelina na výstave svojich obrazov v Ríme v roku 2006.
debata

Diela výtvarníka, ktorý 16. apríla oslávi 71 rokov, sú zastúpené v mnohých galériách a súkromných zbierkach na Slovensku i v cudzine. Vystavoval vo Francúzsku, v Taliansku, Nemecku, Rusku, vo Veľkej Británii, v USA, Kanade, Poľsku, vo Švajčiarsku či v Spojených arabských emirátoch.

Zelina je autor dynamických tvarov a foriem, erupcií žiarivých farieb, bohatého a monumentálneho maliarskeho prejavu. Ale zároveň komornej, ba až intímnej kresby. Farby výbušne nanáša nielen štetcom. Často aj prstami silných rúk. Svoje abstraktné obrazy maľuje i modeluje zároveň. Zaradiť ho do nejakého prúdu či škatuľky nie je ľahké a azda ani možné. Nezmestí sa tam.

Genéza I, akryl z roku 2011, má rozmery 170 x... Foto: Archív Ľuba Zelinu
Ľubo Zelina: Genéza Genéza I, akryl z roku 2011, má rozmery 170 x 170 cm.

„Ľubo Zelina sa od počiatku pohyboval na hraniciach pojmov expresívnosť, monumentalita, dynamika a pohyb, dramatický náboj, ale aj symbolika významov a posolstiev,“ napísala autorka knihy Mária Horváthová. „No a, samozrejme, tu bola vždy prítomná nezameniteľná identita jeho kresby so svojimi vlnivými rotujúcimi líniami, s arabeskou, so vzrušujúcou prímesou dekoratívneho. Tá sa stala východiskom jeho veľkorysého maliarskeho gesta i cestou k uvoľneným formám, dovedeným často až na rozhranie figuratívnosti a abstrakcie.“

Ľubo Zelina: Nerušte moje kruhy Foto: Archív Ľuba Zelinu
Ľubo Zelina: Nerušte moje kruhy Ľubo Zelina: Nerušte moje kruhy

Rodák z Tajova, tvoriaci v Bratislave, ale pravidelne aj v Benátkach či Paríži, si legendárny citát antického matematika Archimeda zo Syrakúz za motto knihy nevybral náhodou. „Archimedes bol očarený kruhom. Ja tiež. Kruh je najmagickejší tvar. Jeho neprerušená línia je ako nekonečný cyklus tvorenia a zániku. U Slovanov bol kruh symbolom slnovratu a Slnka – ako jedinej, večnej istoty. V dnešnom svete plnom dezilúzií považujem kruh za symbol dokonalosti, pôvodu života a jeho opätovnej obnovy.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maliar #Ľubo Zelina #medzinárodná kariéra