Rôzne zobrazenia temnoty

Ani žiarivé farby, idylický domček v pozadí a Macko Uško nedokážu rozohnať depresívny dojem z obrazu. Dielo nazvané Rodinný portrét výtvarníka Erika Šilleho totiž v sebe nesie hlboký nepokoj, ktorý sa vie dostať pod kožu. Temnota v rôznych polohách spája aj ďalších autorov aktuálnej výstavy Figura Obscura. Pozrieť si ju môžete v bratislavskej Umelke do nedele 23. marca.

20.03.2014 15:00
33figura gerboc Foto:
Martin Gerboc: Joy Division
debata

Výber známych slovenských aj českých výtvarníkov prezentuje temné tendencie v súčasnej figurálnej maľbe. Podľa kurátorky Kristíny Jarošovej tak autori autenticky odkrývajú odvrátené stránky ľudstva a reflektujú problémy súčasnej konzumnej spoločnosti. Matej Fabian, Martin Gerboc, Jakub Janovský, Jakub Matuška alias Masker, Marek Ormandík, Erik Šille, Adam Štech a Lubomír Typlt však majú rozličné spôsoby, ako sa vyjadriť.

„Nie som zástancom myšlienky, aby vnímali ľudia obrazy individuálne,“ povedal v utorok počas komentovanej prehliadky jeden zo slovenských zástupcov výtvarníkov Martin Gerboc. „Chcem maľovať tak, ako filmári natáčajú filmy. Aby pri smutnej emócii ľudia smútili alebo, naopak, aby sa naraz rozosmiali.“

Gerbocove diela výrazne čerpajú zo života subkultúr. Dve z jeho vystavovaných diel sú sugestívnymi výjavmi úpadku, sám však dodáva, že na ďalších obrazoch vidieť aj jeho osobný posun smerom k vnútornému pokoju.

Marek Ormandík má bližšie k mýtickým postavám, dôkazom toho je aj jeho Pieta s Minotaurom. „Na jednej strane ma fascinuje ten samotný mýtus okolo Minotaura. Rozhodol som sa ho však vybrať aj preto, lebo je to vnímanie tvora, ktorý je svojím spôsobom postihnutý, odlúčený od spoločnosti, poznamenaný. Zaujalo ma, ako taký Minotaurus žil, ako by vyzeral v obyčajných situáciách, ako je napríklad spánok,“ vysvetlil svoj záujem o nezvyčajného tvo­ra.

Napriek tomu, že sú spôsoby vyjadrenia aj témy výtvarníkov odlišné, majú spoločné menovatele. „Každý z týchto autorov sa snaží odkrývať skryté stránky života,“ hovorí Jarošová. „Spája ich v prvom rade to, že zobrazujú postavy, figúry. Ďalej je to najmä temnota vyplývajúca z niekoľkých kontextov.“

Vyše tridsať vystavovaných diel si návštevníci môžu pozrieť v historickej budove Umeleckej besedy na Dostojevského rade 2 v Bratislave. Výstava je otvorená denne od 12. do 18 h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Erik Šille #Figura Obscura #Marek Ormandík #Umelka