Nórske múzeum vráti obraz Henriho Matissa, ktorý ukradli nacisti

Obraz slávneho francúzskeho maliara Henriho Matissa Žena v modrom pred krbom patril až do roku 1940 Paulovi Rosenbergovi. Keď však židovský obchodník s umením v obave o svoju bezpečnosť utiekol aj s rodinou za oceán, cenného diela sa zmocnili nacisti pod vedením Hermanna Göringa. Až bezmála trištvrte storočia po skončení 2. svetovej vojny sa rodina Rosenbergovcov dočká spravodlivosti. Matissovo dielo sa im rozhodlo prinavrátiť nórske múzeum, v ktorom dosiaľ tvorilo jeden z najhodnotnejších exponátov.

23.03.2014 09:00
debata

„Hoci sme dielo získali v dobrej viere, rozhodli sme sa podriadiť medzinárodným dohodám a vrátiť obraz Rosenbergovým dedičom,“ uviedlo vo svojom štvrtkovom vyhlásení múzeum Henie Onstad Kunstsenter sídliace neďaleko nórskej metropole Oslo. Obraz, ktorý Henri Matisse namaľoval v roku 1937, bol súčasťou jeho zbierky už od roku 1968, kedy lodiarsky magnát Niels Onstad a jeho manželka, olympijská krasokorčuliarka Sonja Henieová, múzeum založili. Predtým údajne visel na stene jednej francúzskej galérie, kam sa pravdepodobne dostal vďaka parížskemu obchodníkovi, ktorý bol potrestaný za obchod s nacistami zabaveným umením ešte začiatkom 50. rokov minulého storočia.

Henri Matisse: Žena v modrom pred krbom (1937) Foto: HENIE ONSTAD KUNSTSENTER
42-podval matisse este raz Henri Matisse: Žena v modrom pred krbom (1937)

Zástupcovia nórskeho múzea tvrdia, že o pohnutej minulosti obrazu nič nevedeli. Preverovať jeho pôvod začali až v roku 2012, kedy sa Rosenbergovi potomkovia k nároku na dielo sami prihlásili. Na základe Washingtonskej dohody, ktorú Nórsko podpísalo v roku 1998, je múzeum povinné všetky podozrenia, že by sa v jeho zbierke mohli nachádzať diela odcudzené nacistami, dôkladne preveriť a oprávnené nároky dedičov naplniť. Múzeum sa napriek tomu vráteniu obrazu ešte nejaký čas bránilo. Podľa slov Chrisa Marinella, právnika zo spolku Art Recovery Group, ktorý zastupuje rodinu Rosenbergovcov, „morálna sila požiadavky napokon múzeum presvedčila, aby dielo bez ďalších podmienok reštituovalo“.

V Nórsku ide o prvý známy prípad, kedy sa súkromná inštitúcia rozhodla vrátiť umelecké dielo na základe Washingtonskej dohody. Obraz má podľa odborníkov hodnotu zhruba 14,5 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Henri Matisse #Žena v modrom pred krbom #nacisti a umenie