Živé pochodne proti neslobode

Meditujú či ticho odriekajú posvätné texty? Otázku vyvoláva v prvom momente pohľad na rúcha budhistických mníchov, sklonených v hlbokom rozjímaní. Druhý pohľad prezradí, že pod látkou charakteristickej farby je len temná prázdnota. Tí, čo v tibetských kláštoroch rúcha nosili, si zvolili krajné riešenie - na protest proti čínskej okupácii vlastnou rukou podpálili svoje smrteľné telo.

25.03.2014 11:49
43 lha gyalo milan spak IMG 6501 Foto:
Milan Špak: Lha Gyalo
debata

„Aby upozornili ľudstvo a svet, že v Tibete dochádza k potlačovaniu náboženskej slobody a obmedzovaniu ľudských práv. Dalajláma, samozrejme, upaľovanie neschvaľuje a odhovára mníchov aj laikov, aby to robili. My však asi nevieme pochopiť zúfalstvo ľudí, ktorí dospejú až k takémuto činu,“ povedal výtvarník Milan Špak. V Synagóge – Centre súčasného umenia trnavskej Galérie Jána Koniarka vystavuje projekt Lha Gyalo. Keď na jednej z cestovateľských výprav spoznával v roku 2012 Tibet, ešte netušil, či a akú umeleckú podobu svojim zážitkom dá. Myšlienka dozrievala postupne.

„Už pred cestou som vedel, k akým obetiam v Tibete dochádza. Policajné hliadky mali veľké háky na odťahovanie pre prípad, že by sa niekto chcel upáliť, aby ho vedeli rýchlo spacifikovať. Boli sme aj svedkami toho, že do ulíc pri hlavnom chráme Lhasy nepúšťali ľudí bez preukázania totožnosti, takže aj takéto veci sme tam videli na vlastné oči,“ pokračoval výtvarník, ktorý je momentálne frekventantom doktorandského štúdia na banskobystrickej Akadémii umenia. Najskôr však absolvoval štúdium reštaurovania výtvarných diel na papieri na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a Ateliér voľnej tvorby Technickej univerzity v Košiciach.

„Lha Gyalo – v preklade víťazstvo bohom! – je zvolanie Tibeťanov pri prekonávaní ťažkých prekážok. Tento názov som zvolil kvôli tomu, že keď je človek ochotný obetovať sa za vyšší princíp, vlastne naozaj túži, aby pravda a božstvo zvíťazilo – nie je to moje víťazstvo, ale zvíťazilo božstvo,“ vysvetlil Milan Špak.

Maľba ako médium je mu bytostne najbližšia. Pre stvárnenie tejto umeleckej výpovede sa mu však zdala inštalácia bližšia. A jej pôsobenie silnejšie. „Navyše, tých päťdesiatpäť prázdnych budhistických mníšskych rúch je nielen pripomienkou stoviek živých pochodní, ale aj symbolom päťdesiatich piatich rokov tvrdej okupácie Tibetu Čínou,“ spomenul výtvarník. Súčasťou projektu je aj videoprojekcia, v ktorej závere sa objavia fotografie upálených. Atmosféru bolesti, zmaru a smrti odľahčujú modlitebné vlajočky, v jemnej krivke pretínajúce priestor. „Tibeťania ich bežne vešajú na akýchkoľvek významných posvätných miestach či kláštoroch. A keďže sú vo voľnom priestore, trepotaním sa vo vetre majú roznášať modlitbu ďalej do sveta, čiže je to pekná symbolika,“ dodal Milan Špak.

Jeho výstava Lha Gyalo, ktorá bude v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave do 27. marca, nenecháva diváka ľahostajným. Myšlienok a pocitov, ktorými autor zasahuje zrak i ducha, sa nezbaví opustením expozície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Tranava #Lha Gyalo #Milan Špak