Miro Nôta portrétuje filmárov na ich obľúbených miestach

Režiséri Dušan Hanák a Martin Šulík, dokumentarista Jaro Vojtek, režisér a animátor Andrej Kolenčík, ale aj scenáristi a dramaturgovia Ondrej Šulaj či Zuzana Gindl-Tatárová si zapózovali pred objektívom fotografa Mira Nôtu. Tromi desiatkami fotografií predstavuje autor slovenských filmových tvorcov na výstave Strieborné tváre II v priestoroch bratislavského kina Lumiere.

27.03.2014 09:00
48 miro nota HANAK DUSAN 3x Foto:
Miro Nôta: Dušan Hanák
debata

„Som dokumentarista, a tak aj pristupujem k portrétovaniu a fotografii celkovo,“ pripomína Miro Nôta. O človeku veľmi veľa povie nielen to, ako vyzerá a tvári sa, ale aj to, čo má oblečené, kde sa nachádza, prostredie, ktoré si vyberie, štvrť, v ktorej sa pohybuje. Nechávam ľudí pri fotení voľne sa pohybovať, pozerať sa kamkoľvek, neštylizujem ich. Často sa práve vtedy uvoľnia a prestanú vnímať moju prítomnosť," prezradil fotograf štyridsiatnik svoj „tajný recept“.

Portrétnej a dokumentárnej fotografii sa absolvent katedry dokumentárneho filmu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave venuje už od študentských rokov. Ako fotograf pôsobil v niekoľkých denníkoch a týždenníkoch. V súčasnosti je v slobodnom povolaní a pracuje na viacerých súkromných projektoch. Je aj autorom fotografií a videoklipov hudobných skupín Modré hory a Zlokot.

Mnohé z tridsiatich fotoportrétov slovenských režisérov, kameramanov, producentov a ďalších profesií, ktoré väčšinou stoja v pozadí filmu, vznikli tento rok Zoznámiť sa možno okrem iných s Jurajom Nvotom, Marianom Urbanom, Róbertom Švedom, Zuzanou Liovou, Laurou Sivákovou, ale aj Ferom Feničom či Janou Skořepovou.

Výstava Mira Nôtu Strieborné tváre II potrvá do 31. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lumiere #Miro Nôta #Strieborné tváre II