Gurlitt sa dobrovoľne vzdá časti diel zo svojej zbierky

Nemecký zberateľ umenia Cornelius Gurlitt prvýkrát vyhlásil, že sa dobrovoľne vzdá niektorých diel zo svojej obrej kolekcie zahŕňajúcej obrazy zhabané počas vojny Židom. Podľa jeho právnika pôjde o diela, pri ktorých je nepochybné, že boli zabavené právoplatným vlastníkom, uviedla agentúra AP. Sám Gurlitt, v ktorého domoch v Mníchove a Salzburgu sa našlo cez 1 500 historických artefaktov, nedávno uviedol, že ide asi o tri percentá jeho zbierky.

28.03.2014 14:00
Max Liebermann, Foto:
Reprodukcia obrazu Maxa Liebermanna, ktorý bol jdným z 1500 objavených obrzov v byte nemeckého penzistu Corneliusa Gurlitta.
debata

„Chystáme sa vrátiť dielo zo schwabinskej (mníchovskej) časti zbierky, ktoré je právom považované za skonfiškované,“ povedal AP právnik Christoph Edel, ktorého osemdesiatjeden­ročnému zberateľovi pridelil súd. „Rokovania s ďalšími ľuďmi, ktorí si robia nároky na obrazy, boli tiež konštruktívne, preto očakávame, že ďalšie diela vrátime v nasledujúcich týždňoch.“ Podľa Edela dal Gurlitt právnikom pokyn, aby všetky diela, pri ktorých bude nepochybné, že ich nacisti zabavili Židom, vrátili pôvodným majiteľom alebo ich dedičom.

Nemecké úrady predvlani zhabali približne 1 280 diel z prekvapivého nálezu v Gurlittovom mníchovskom dome. Stalo sa tak pri prehliadke kvôli podozreniu z daňových podvodov. Prípad sa dostal na verejnosť vlani v novembri a okamžite vzbudil veľký záujem. Diela nadobudnuté legálne chce Nemecko Gurlittovi vrátiť, úrady však preverujú pre nejasný pôvod viac ako štyri stovky obrazov. Podľa zberateľa je sporných iba zhruba 40 diel.

Celkovú hodnotu mníchovskej časti zbierky odhadli úrady na miliardu eur. Gurlittov hovorca v stredu uviedol, že už vo februári avizované prehľadávanie zberateľovej nehnuteľnosti v Salzburgu viedlo k objaveniu ďalších 238 diel. Podľa televízie ORF je medzi nimi aj obraz francúzskeho maliara Clauda Moneta v odhadovanej hodnote 10 miliónov eur alebo diela Pabla Picassa, Augusta Rodina či Edouarda Maneta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cornelius Gurlitt #nacisti a umenie #zberateľ umenia