Zlaté súdky sa rozkotúľali po Európe

Šarišskou galériou v Prešove sa niesli salvy smiechu. Vyvolávali ich tie najlepšie karikatúry, ktoré súťažili o Zlatý súdok. V priestoroch galérie totiž včera otvorili výstavu kresleného humoru. A rozdávali ceny - súčasťou vernisáže bolo slávnostné vyhlásenie víťazov 20. ročníka medzinárodnej súťaže.

03.04.2014 14:00
zlaty sudok dimitrijevic Foto:
Sašovi Dimitrijevičovi zo Srbska prisúdila porota 1.¤cenu.
debata

„Téma súťaže je zábavná a stále tá istá – pivo. Je obdivuhodné, čo všetko sa na ňu dá vymyslieť. Ľudia sú stále nanovo smädní, a tak je to aj s kresleným humorom. Autori stále prinášajú nové a zaujímavé nápady,“ povedal konateľ medzinárodnej súťaže Fedor Vico. Sám brilantný karikaturista. O ceny však v súťaži, ktorej je duchovným otcom i zakladateľom, nesúperí.

Medzinárodná porota, ktorej predsedal karikaturista Rasťo Visokai, posudzovala v jubilejnom ročníku 419 kresieb od 160 autorov z 38 krajín. Na porovnanie, do 1.¤ročníka Zlatého súdka, ktorý sa konal v roku 1995, sa prihlásila päťdesiatka karikaturistov zo Slovenska, z Česka, Nemecka a Ukrajiny.

„Vo svete už o našej súťaži vedia, nikoho netreba vyzývať, rovno nám posielajú kresby. Tento rok som sa viac-menej o propagáciu ani nesnažil, lebo do poslednej chvíle som nevedel, či nás vôbec niekto podporí. Nepodporil nás pivovar, nepodporilo nás mesto, lebo nemá peniaze. Česká únia karikaturistov nám sama od seba dala 200 eur, po stovke sme získali aj z Bulharského kultúrneho strediska a bratislavskej Galérie Mira Smoláka, ale to sú len také žobračenky. Ostatné platím sám, tlač katalógov, plagáty, výrobu cien. Pritom ide o reprezentáciu aj v štátoch ako Thajsko, Indonézia, o Kanade sa Spojených štátoch ani nehovorím, ba je tu celá Európa,“ pokračoval Fedor Vico.

Invenčným nápadom aj kresliarskym spracovaním najviac zaujala porotu karikatúra Krzysztofa Grzondziela z Poľska, ktorému udelila Grand Prix. Do Srbska si odniesol 1.¤cenu Saša Dimitrijevič, Trajko Popov z Bulharska získal 2.¤cenu a Břetislav Kovařík z Českej republiky si prevzal 3.¤cenu. Cenu Igora Ševčíka udelila porota Jozefovi Grušpierovi zo Slovenska, choroba mu však znemožnila prevziať si ocenenie osobne.

„Ako som napísal aj do katalógu, nesťažujem sa na finančné suchoty. Je to dobrá vôľa každého, kto pustí peniaze na Zlatý súdok. A nemám prečo nadávať tým, čo tak neurobili. Alebo záležitosť vyhodnotia tak, že ju podporovať treba, alebo nie. A keď si myslia, že nie, nech si všetko robia sami,“ dodal Fedor Vico. Odpoveď, či sa kvôli „finančným suchotám“ skončí prestížne podujatie po svojom jubilejnom ročníku, ukáže čas.

Výstava ocenených a výber z najzaujímavejších prác 20. ročníka medzinárodnej súťaže Zlatý súdok bude v Šarišskej galérii v Prešove do 11. mája. Je sa na čo pozerať, je o čom premýšľať, je sa na čom zasmiať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Zlatý súdok #Šarišská galéria #karikatúry