Kunsthalle si v úvode pripomenie 90. roky

Most medzi umeleckými scénami západu a východu, taká by mohla byť bratislavská Kunsthalle. Či sa snahy a plány naplnia, zistia návštevníci Domu umenia už v najbližších mesiacoch. Takmer dvadsať rokov od prvotných snáh zriadiť v hlavnom meste priestor pre súčasné umenie, po množstve dohadov a medializovaných káuz je jej existencia potvrdená. Kunsthalle by mala fungovať naplno v septembri tohto roku, prvá výstava bude mapovať 90. roky na slovenskej scéne.

10.04.2014 11:52
33 kunsthalle Foto:
Bratislavská Kunsthalle by mala byť zabehnutá už na jeseň.
debata (2)

Sprístupňovať, vysvetľovať a približovať

Hlavným poslaním Slovenského centra vizuálnych umení a Domu umenia/Kunsthalle Bratislava bude zviditeľnenie slovenského vizuálneho umenia v medzinárodnom kontexte. Dosiahnuť to galéria plánuje systematickým nadväzovaním partnerstiev a najmä importom, ale aj exportom umenia. Plánuje však získať aj záujem slovenských návštevníkov.

„Chceme sa otvoriť verejnosti, aby z Kunsthalle neodchádzali ľudia znudení alebo urazení, že umenie nepochopili,“ povedal Juraj Čarný, poverený riaditeľ Kunsthalle. Prilákať, ale najmä neodlákať návštevníkov sa rozhodla galéria niekoľkými spôsobmi.

Jedným z nich bude spolupráca s RTVS, konkrétne rozhlasovým okruhom Rádio Devín. To bude programy nielen propagovať, ale aj sa na nich aktívne podieľať, napríklad živými prenosmi z koncertov a podujatí z priestorov bývalého V-klubu, ktorý pod Kunsthalle spadá. Dôležitým bodom bude aj galerijná pedagogika. Jej cieľom bude sprístupňovať, vysvetľovať a približovať, napríklad aj vďaka špeciálne vyškoleným ľuďom, takzvaným mediátorom. Tí budú stále pripravení komunikovať s návštevníkmi Domu umenia.

Súčasťou podujatí v Kunsthalle budú aj besedy, diskusie a špeciálne vzdelávacie programy pre deti.

Vstupné bude dobrovoľné

Známe sú už aj mená z februárového konkurzu na vedenie galérie. Šéfkurátorom bude Richard Gregor, kurátorkou Nina Vrbanová, vzdelávacie programy budú pod patronátom Daniely Čarnej a výskumné, dokumentačné a publikačné činnosti bude mať na starosti Katarína Trnovská. Všetci odborní pracovníci už nastúpili a vo svojej funkcii sú na jeden rok. Vypísané bude aj konanie na riaditeľa, jeho víťaz bude jasný v júni.

Prvou výstavou v novootvorenej Kunsthalle má byť expozícia 90. roky. Jej cieľom nebude mapovať obdobie, ale vyvolať diskusiu.

Kunsthalle sa rozhodla sprístupniť čo najširšej verejnosti aj dobrovoľným vstupným. Pri tomto rozhodnutí sa inšpirovala britskými galériami. Tí, čo budú chcieť podporiť jej činnosť systematicky, sa budú môcť zapojiť do programu podporovateľov.

O Kunsthalle

  • Dom umenia/Kunsthalle Bratislava je galéria Slovenského centra vizuálnych umení bez stálej zbierky. Chce prezentovať výstavy domácich a zahraničných vizuálnych umelcov.
  • sídlo má v Dome umenia na Námestí SNP v Bratislave
  • jej zriaďovateľom je Ministerstvo kultúry SR, je organizačnou zložkou Národného osvetového centra
  • nie je prvou Kunsthalle na Slovensku. V súčasnosti existuje aj Nová synagóga/Kunsthalle Žilina a Kunsthalle/Halu umenia majú v Košiciach

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dom umenia #Kunsthalle