Zomrel významný český maliar Jiří Načeradský

Významný český maliar Jiří Načeradský zomrel v stredu vo veku 74 rokov.

17.04.2014 14:34
Jiří Načeradský pred obrazom Venuše zahradní na... Foto:
Jiří Načeradský pred obrazom Venuše zahradní na svojej výstave v pražskom Mánese v roku 2010.
debata

Maliar a grafik Jiří Načeradský bol významným predstaviteľom českého moderného maliarstva. Vo svojich dielach sa zameriava na ľudské telo a postavy, ktoré zobrazuje „so zmyslom pre grotesknú nadsázku a svieži prednes“.

V rokoch 1957 – 1963 vyštudoval Akadémiu výtvarných umení (AVU) v Prahe u profesora Vlastimila Radu. Samostatne vystavuje od roku 1967. Koncom 60. rokov dva roky študoval a tvoril v Paríži.

Jiří Načeradský: Po koupeli (1987, olej na... Foto: Jiří Načeradský
naceradsky Jiří Načeradský: Po koupeli (1987, olej na preglejke)

Počas normalizácie ho ako umelca režim bojkotoval a Načeradský sa živil reštaurovaním fasád historických budov. V roku 1987 sa stal členom voľného umeleckého zoskupenia 12/15 Pozdě, ale přece.

Po nežnej revolúcii pôsobil ako vedúci Ateliéru figurálnej a monumentálnej maľby na pražskej AVU a na Fakulte výtvarného umenia VUT v Brne. V roku 1991 ho menovali profesorom. Jeho diela sú zastúpené v zbierkach množstva českých galérií vrátane Národnej galérie, Galérie hl. mesta Prahy, ale aj parížskeho Centre Georges Pompidou.

Nedávno mu aj na Slovensku vyšla monografia Jiří Načeradský v zbierke Ivana Melicherčíka. V bratislavskej Danubiane pripravujú výstavu, ktorú otvoria 15. júna.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #maliar #Jiří Načeradský #grafik #figuratívna maľba