Na diskete našli Warholove diela

Doteraz neznáme digitálne diela legendy pop-artu Andyho Warhola objavili historici umenia v spolupráci s počítačovými expertmi na starodávnej diskete, na ktorú výtvarník ukladal svoje práce vytvorené v 80. rokoch.

28.04.2014 17:01
42 warhol 3x Foto:
Andy Warhol: Venuša, 1985
debata (1)

Na stroji Amiga vtedajšieho popredného výrobcu počítačov Commodore extravagantný umelec vytvoril viac ako desiatku diel. Okrem iného je medzi nimi portrét speváčky skupiny Blondie Debbie Harry, ktorý bol podľa BBC v roku 1985 zrejme prvým digitálne vytvoreným Warholovým obrazom.

Historikov umenia z Univerzity Carnegie Mellon v Pittsburghu viedlo k pátraniu po disketách video, ktoré ktosi pred šiestimi rokmi zverejnil na internete. Warhol na ňom v rámci promo akcie spoločnosti Commodore vytvoril portrét Debbie Harry. Experti začali pátrať po tom, či má umelec na konte aj ďalšie digitálne diela a pri hľadaní v archívoch Warholovho múzea narazili na starodávne neoznačené diskety.

Vzhľadom na tempo vývoja informačných technológií však necelých 30 rokov staré záznamové média nebol schopný rozlúštiť nikto iný ako univerzitní počítačoví experti. Tí po niekoľkých hodinách snaženia objavili na disketách okrem portrétu speváčky aj asi desiatku ďalších diel. Okrem iného sú medzi nimi digitálne verzie ikonických Warholových prác, ako sú plechovky s Campbellovou polievkou, portrét Marilyn Monroe, autoportrét či motív banánov. Digitálne diela vytvoril Warhol krátko pred svojou smrťou – zomrel v roku 1987 vo veku 58 rokov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Warhol #pop-art #disketa