Akadémia? Experimentálne laboratórium

Tvár porcelánového pierota, telo nahej bohyne a bohato riasená drapéria, čo zahaľuje jej nohy. Hybridná figúra, zložená z prác troch študentov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, je leitmotívom výstavy Rozmanitosť nutná, ktorá je v Slovenskej národnej galérii.

01.05.2014 12:00
Svetlana Fialová: Kam spát chodí hvězdy a kde... Foto:
Svetlana Fialová: Kam spát chodí hvězdy a kde vládne mír, 2012
debata

„Názov nie je náhodný. Naopak, je príznačné, že na VŠVU sa stretávajú rôzne individuality medzi pedagógmi aj medzi študentmi, ktorých vzájomné vzťahy vytvárajú napätie, z ktorého vychádza tvorivosť. Ale zároveň aj zručnosť a umelecké výstupy,“ povedala Lucia Gregorová Stachová, ktorá spolu s Vierou Kleinovou a Alexandrou Tamásovou výstavu kurátorsky pripravila.

Projekt vznikol pri príležitosti 65. výročia založenia najstaršej umeleckej akadémie na Slovensku. Pohľad na históriu školy ponúka trojrozmerný model, pripomínajúci more koľajníc s náhodne umiestnenými drevenými vagónmi. The Model VŠVU AFAD 1949 – 2014 je však časopriestorová mapa, v ktorej labyrinte si nájde svoje meno každý absolvent akadémie. Jeho koncepciu a dizajn navrhli – vychádzajúc z historických dokumentov a štatistických údajov – grafickí dizajnéri Branislav Matis a Marcel Benčík.

„Vyberať bolo veľmi ťažké,“ spomenula Lucia Gregorová Stachová. Druhá – podstatne rozsiahlejšia časť projektu – totiž prináša výber z prác študentov a doktorandov z jedenástich katedier, ktoré majú dohromady tridsaťtri ateliérov. Vo výbere, obsahujúcom viac ako 80 diel, ktoré vznikli počas posledných piatich rokov, je zastúpený každý z nich.

Nadpísali ju názvom Ja, študent(ka), ktorý má pripomenúť známu sci-fi poviedku Isaaca Asimova Ja, robot o zrode vedomia a umelej inteligencie. Kurátorky sa snažili nájsť odpovede na otázky, čím sa prihovára umenie študentov, akými témami sa zaoberajú, v akom žánri sa pohybujú…

„Mladé umenie je charakteristické introspektívnymi témami. Študenti sa hľadajú, zaoberajú sa sebavýskumom, otázkami, odkiaľ pochádzajú, v akej krajine žijú a pretavujú to do svojich prác. Na druhej strane mnohí sa zaoberajú tým, čo ich trápi a typickou snahou mladosti zmeniť svet, čiže komentujú dianie okolo seba,“ pokračovala Lucia Gregorová Stachová.

Prvky oboch línií možno objaviť v obrazoch, plastikách, objektoch, videoumení, inštaláciách, architektonických projektoch, fotografiách, technologických kópiách gotických malieb, reštaurátorských prácach… „Zmes tohto všetkého, čo je v podstate fragmentárny výber, má byť príjemná pre oko a má zastupovať rozmanitosť. Je to akoby zážitková výstava o tom, čo všetko sa dnes možno naučiť na VŠVU, ktorá má byť a je laboratóriom tvorivosti a experimentovania,“ dodala kurátorka Lucia Gregorová Stachová.

Výstava Rozmanitosť nutná, ktorá prináša nápaditý pohľad na objavovanie a experimentovanie študentov Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, bude v Slovenskej národnej galérii do 1. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #Akadémia #Rozmanitosť nutná