Máj je čas lásky pre všetkých. Je totiž Mesiacom LGBTI histórie

Vravieva sa: Máj, lásky čas. Skôr, ako ktosi príde s nápadom ukotviť aj k tomuto slovnému spojeniu presnú pohlavnú definíciu, prichádzajú organizátori podujatia Mesiac LGBTI histórie s novým sloganom - Máj pre každého. Podujatie je jednou z hlavných súčastí projektu Dúhový rok, ktorý odštartoval vlani na jeseň a potrvá až do leta budúceho roka. V programe Mesiaca LGBTI histórie sú výstavy, diskusie, koncerty, literárny večer, tanečná škola, party, filmové premietanie, happening aj športový tréning.

09.05.2014 12:05
Dušan Veselovský, Mladí muži Foto:
Z výstavy Dušana Veselovského Mladí muži.
debata (3)

„Naším hlavným zámerom je ukázať, že teplí ľudia boli vždy súčasťou slovenskej histórie, rovnako tvorili náš folklór a svojou prácou významne prispeli k rastu kvality života na Slovensku. Tie máje pre ľudí, do ktorých boli zaľúbené či zaľúbení, však nikdy otvorene nemohli stavať. Práve preto sme zvolili spomínaný slogan. Chceli by sme takto upozorniť na neférové rozdiely v našej spoločnosti,“ vraví riaditeľ divadla NoMantinels a zároveň koordinátor Mesiaca LGBTI histórie Andrej Kuruc. Spoluorganizátorom podujatia je aj Iniciatíva Inakosť, ktorá sa už niekoľko rokov podieľa aj na úspešnom Filmovom festivale inakosti.

V pestrom programe Mesiaca LGBTI histórie si iste vyberie každý. Patrí doň výstava portrétov z dielne fotografa a výtvarníka Dušana Veselovského s názvom Mladí muži (2. – 15. máj vo Flatgallery) aj výstava o prvom slovenskom aktivistovi za práva homosexuálov Imrichovi Matyášovi, ktorý sa pokúšal odtrestniť lásku rovnakých pohlaví už v medzivojnovom Československu (7. – 29. máj Dvor VŠMU). Premietať sa bude skutočný príbeh americkej „drag superstar“ Som božská (29. máj v A4-nultý priestor), pripravuje sa aj koncert Tary Transitory alias One Man Nation, experimentálnej hudobníčky pochádzajúcej zo Singapuru (29. máj v A4-nultý priestor). Uskutočnia sa tiež lekcie tanca pre homosexuálne páry či literárny večer spojený s vyhlásením literárnej súťaže. Väčšina podujatí bude prístupná bezplatne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #máj #Mesiac LGBTI histórie #LGBTI+