Noc s múmiami aj obrazmi

Chcete sedieť v kabíne vojenského lietadla, obzrieť si zblízka ľudské kostry alebo sa zúčastniť na komentovaných prehliadkach aktuálnych výstav? Noc múzeí a galérií ponúka okrem vstupu na expozície a prehliadky aj množstvo sprievodných podujatí. Do neskorých večerných a nočných hodín už v túto sobotu (17. mája) svoje dvere otvorí takmer 120 múzeí a galérií vo viac ako päťdesiatich mestách Slovenska.

16.05.2014 09:00
Noc múzeí Foto:
Minulý rok navštívilo počas podujatia slovenské múzeá a galérie viac ako stotisíc ľudí.
debata

Vajce slonieho vtáka

Keď v roku 1990 dostalo Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote do daru starý školský glóbus, netušilo sa, aký poklad vlastne skrýva. Vykľul sa z neho unikátny exponát. Pod vrstvami papiera a dreva je totiž fosilizované vajíčko vyhynutého vurona obrieho, takzvaného slonieho vtáka. Ten žil na Madagaskare, a hoci pripomínal pštrosa, veľký bol ako slon. Tento objav majú múzeá v niekoľkých európskych metropolách. Jeho hodnota sa pohybuje v desiatkach tisíc eur.

Vajíčko slonieho vtáka je po prvýkrát dostupné verejnosti v Gemersko-malohontskom múzeu práve počas Noci múzeí a galérií. Ide o jednu z množstva zaujímavostí, ktoré v sobotu môžu návštevníci slovenských múzeí a galérií vidieť.

Viac ako päťdesiat miest na Slovensku sa zapojilo do celoeuróspekho projektu už po desiatykrát. Toto podujatie patrí medzi najúspešnejšie kultúrne akcie pripravované múzeami a galériami, ktoré už tradične v tento deň privítajú tisíce návštevníkov. Minulý rok navštívilo múzeá a galérie po celom Slovensku viac ako stotisíc ľudí.

Odkrývajú utajené

Múzeá a galérie odkrývajú špeciálne pre tento deň aj činnosti, ktoré bežne počas roka ostávajú pred návštevníkmi utajené alebo nedostupné. Napríklad Vojenské historické múzeum v Piešťanoch ponúka okrem prehliadky svojich exponátov aj výnimočné povolenie posadiť sa do kabín lietadiel, vrtuľníkov a do obrnenej techniky. Zaujímavé, a tak trochu strašidelné, to bude v neskorých večerných hodinách aj v Prírodovednom múzeu SNM v Bratislave. V malých skupinkách sa sprístupní výstava ľudských kostier a múmií.

V Prírodovednom múzeu si na svoje prídu aj milovníci astronómie. Okrem prednášok v miniplanetáriu bude už tradične prebiehať aj pozorovanie večernej oblohy astronomickými ďalekohľadmi pred budovou Slovenského národného múzea.

Najmä na komentované výstavy lákajú aj galérie. Napríklad v Budatínskom zámku v Žiline je možné vidieť diela významných impresionistov, akými sú Pierre Bonnard, Paul Cézanne, Edouard Manet, Pierre-Auguste Renoir a iní. Slovenská národná galéria ponúka aj kurátorský výklad na výstave Rozmanitosť nutná.

V Bratislave bude pre návštevníkov múzeí a galérií pripravený aj špeciálny vláčik. Ten bude premávať medzi Bratislavským hradom, Slovenskou národnou galériou a Slovenským národným múzeom.

Noc múzeí a galérií je na Slovensku spätá so sviatkom múzejníkov na celom svete, s Medzinárodným dňom múzeí. Jej hlavnými organizátormi sú Zväz múzeí Slovenska v spolupráci so Slovenským národným múzeom a Slovenskou národnou galériou. Viac informácií o programe nájdete na stránke www.nocmuzei.sk.

Čo nevynechať počas Noci múzeí a galérií

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote – vajce vurona obrieho

Prírodovedné múzeum SNM, Bratislava – Čo prezradia kosti: ľudské kostry a múmie

Vojenské historické múzeum v Piešťanoch – prehliadka exponátov

Hudobné múzeum SNM – burza hudobných nosičov

Múzeum rusínskej kultúry v Prešove – príprava a podávanie tradičných rusínskych jedál

Pechotný zrub B-S 6 Vrba, Bratislava, inscenovanie udalostí z medzivojnového obdobia

Múzeum dopravy, Bratislava – medzinárodná prehliadka modelových železníc

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Noc múzeí #otvorené dvere #atraktívne podujatia