Umenie na pultoch trhoviska

Aj druhá bratislavská tržnica sa už čoskoro zmení na kultúrny stánok. Vďačiť za to môže novému festivalu súčasného umenia a kultúry. Pestrý program podujatia azda najlepšie vystihuje už jeho názov Tutti Frutti - hostiť bude výstavy, performancie, prednášky či koncerty, spolu viac než stovku akcií v podaní viac i menej známych umelcov nielen zo Slovenska. Podstatou bezmála mesiac trvajúceho festivalu je totiž poskytnúť priestor na realizáciu prakticky každého dobrého nápadu. Úvodný ročník odštartuje už v stredu 28. mája, a to napríklad aj za prítomnosti Davida Černého, známeho enfant terrible českej výtvarnej scény, ktorý nad dejiskom festivalu preletí na svojom jednomotorovom lietadle.

26.05.2014 09:00
Tutti Frutti Foto:
Jonáš Gruska v stredu 28. mája naživo predvedie jedinečnú skladbu skomponovanú špeciálne pre hru na ventilačných rúrach pred Tržnicou.
debata

„Nápad usporiadať tento festival vznikol v hlave mladého umelca Adama Novotu, ktorého zaujímajú modernistické budovy – akou je aj Tržnica – a ich význam pre mesto. Chcel pomocou tohto podujatia okrem iného  vyvolať aj diskusiu o verejnom priestore,“ objasňuje za organizátorov okolnosti zrodu festivalu Tutti Frutti jeho PR manažérka Dana Vitálošová. Netradičné dejisko podujatia, ktorým je mnohými zaznávaná budova na Trnavskom mýte, neposkytne festivalu len svoje priestory, ale aj autentickú atmosféru – počas podujatia bude totiž trhovisko naďalej bežným spôsobom fungovať. „Festival sa bude konať za plnej prevádzky Tržnice, to jest bude prebiehať predaj ako za normálneho chodu. Umelecké diela budú vystavené buď na neobsadených pultoch, alebo v nevyužívaných priestoroch,“ avizuje Vitálošová.

K „podpultovému“ umeniu festivalu Tutti Frutti prispeli mimoriadne rôznorodí tvorcovia. Hneď počas otváracieho večera, ktorý organizátori odporúčajú aj ako jeden z „highlightov“ festivalu, napríklad Jonáš Gruska naživo predvedie jedinečnú skladbu skomponovanú špeciálne pre hru na ventilačných rúrach pred Tržnicou. Vo štvrtok zase tandem Daniela Krajčová a Zsófia Szemzo objasnia pomocou zemiakov (jedného z najobvyklejších artiklov trhoviska) príčiny a dôsledky predsudkov v spoločnosti. Prvý týždeň festivalu ponúkne tiež filmovú prednášku Petra Konečného o Pravidlách a klišé v mainstreamových filmoch či performanciu Tutti Brutti Blanky Jakubčíkovej, pri ktorej vznikne aj takzvaná site specific maľba. V ďalšom programe sú napríklad aj koncerty exotických formácií Rahat Lukum a Zephyr či Jamadan.

Zámerom festivalu nie je vygenerovať zisk pre performerov, ale prispieť za ich pomoci k oživeniu či priam „pretepleniu“ priestorov Tržnice, ktoré by v budúcnosti mohli slúžiť ako príťažlivé miesto komunitného života. „Tržnicu na Trnavskom mýte sme zvolili preto, lebo je dielom významného architekta Ivana Matušíka a má unikátnu funkciu v meste – v centre sa nenachádza iné kryté trhovisko. Radi by sme týmto podujatím prispeli k propagácii Tržnice, jej obnove a rozvoju,“ vraví PR manažérka. Pre tých, ktorí by tiež chceli priložiť ruku k dielu, je azda dobrou správou, že organizátori ešte stále prijímajú prihlášky. „Registrácia je do dnešného dňa otvorená. Sústredíme sa pri výbere najmä na projekty, ktoré nejakým spôsobom reagujú na architektúru Tržnice a tému trhu ako takého, nevylúčili sme však ani projekty iného zamerania.“

Tutti Frutti potrvá do 30. júna. Prihlásiť sa na festival môžete na stránke www.tuttifrutti-festival.sk, nájdete tu aj podrobný program jeho podujatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tržnica #Tutti Frutti #Trnavské mýto #festival moderného umenia