Ako dnes žije židovská komunita

Akými premenami prešiel život židov v slovenskej metropole? Aj odpoveď na túto otázku prináša výstava Sme tu!, ktorú otvorili v Židovskom komunitnom múzeu. Jeho sídlom je jediná bratislavská synagóga na Heydukovej ulici.

04.06.2014 12:45
32 sme tu  bratislavska jesiva Foto:
Študenti ješivy v bratislavskej synagóge.
debata

„Použili sme fotografické médium, aby sme "zinscenovali“ náš komunitný život v muzeálnom prostredí. Súbor fotografií, doplnený textami členov židovskej komunity, po prvýkrát sprístupňuje verejnosti aspekty nášho života. Odhaľuje, čím žije židovská komunita, čo ju spája a čo je jej základom – či náboženstvo, kultúra, alebo solidarita ľudí spojených rovnakými hodnotami a skúsenosťami," povedal riaditeľ Židovského komunitného múzea Maroš Borský.

Svadba na dvore synagógy, chupa – svadobný baldachýn – sa vznáša nad hlavami nevesty a ženícha. Obrad bar micva, je to dôležitý medzník v živote židovského chlapca, ktorý v trinástich rokoch dosiahne náboženskú dospelosť a po prvý raz číta z tóry. Fotografie rozprávajú aj o tradícii rituálnej obriezky, aj pravidlách, viažucich sa na židovský pohreb.

„Sme fungujúca komunita s vlastnými inštitúciami a napriek nášmu malému počtu sa nám darí udržať kvalitu komunitného života,“ pokračoval Maroš Borský. Nedeľná škola židovského vzdelávania pre deti a mládež, podujatia pre generáciu, ktorá prežila holokaust, spoločenské akcie počas sviatkov – šabat, chanuka, pesach – to všetko a ešte viac hovorí o súčasnosti komunity, ako aj o tom, čo svojim členom prináša.

„Počas jednotlivých sviatkov si pripomíname odchod z Egypta, udelenie tóry na vrchu Sinaj, statočný boj Makabejcov aj odvážnu hrdinku Ester, ktorá zachránila svoj ľud pred záhubou. Tieto sviatky sú dôležité pre udržanie kolektívnej pamäti dávnych skúseností židovského ľudu,“ dodal riaditeľ Židovského komunitného múzea. Stála expozícia Židia v Bratislave a ich kultúrne dedičstvo je prehliadkou desiatok najvzácnejších artefaktov, viažucich sa na dôležité míľniky v bohatej histórii židovskej komunity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Židovské komunitné múzeum #Sme tu!