Tradície rozvíja Eurokontext.sk

Sedemnásť divadiel z desiatich krajín, 37 inscenácií za 18 dní a stovky divadelníkov. To je v skratke nultý ročník medzinárodného divadelného festivalu Eurokontext.sk, ktorý zorganizovalo Slovenské národné divadlo v Bratislave.

06.06.2014 12:28
32 eurokontext witkiewicz Foto:
Anonymné dielo Národného divadla Varšava
debata

„Začal sa plniť jeden z mojich veľkých snov. Projektom Eurokontext.sk si neplním len sen, ale aj koncepciu, s ktorou som vyhral konkurz na post generálneho riaditeľa SND,“ povedal Marián Chudovský. Rozhodol sa nadviazať na činoherné prehliadky Eurothalia i na Medzinárodný festival hudobného divadla. Cieľom novej medzinárodnej prehliadky je tradíciu rozšíriť a zveľadiť. „Dlho sme vymýšľali názov. Chceme totiž niečo zaznamenať na divadelnej mape Európy. Chceme nachádzať kontexty, uvádzať novinky aj silné diela, ktoré získali ocenenia na rôznych prehliadkach,“ pokračoval generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

Len nultý ročník ponúkne činohru aj operu a balet. V párnych rokoch čaká na divákov festival hudobného a pohybového divadla, v nepárnych festival činoherného divadla.

To najlepšie z domácej i zahraničnej produkcie

„Uvádzame päť premiér tejto sezóny a to najlepšie, čo máme na repertoári,“ povedal zástupca riaditeľa a šéfdramaturg Opery SND Slavomír Jakubek. Opera Národného divadla Praha privezie do Bratislavy Verdino Simona Boccanegru v režijnom naštudovaní Davida Poutneyho. Dielo, ktoré už pekných pár rokov nezaznelo zo slovenských javísk.

„Národné divadlo moravskosliezske Ostrava patrí k najprogresív­nejším českým súborom. Príde s titulom, ktorý zaznie na Slovensku po prvý raz – s Mirandolinou Bohuslava Martinů,“ pokračoval Slavomír Jakubek. Tri nominácie a „dosky“ za najlepšiu réžiu pre Lindu Keprtovú sú výstižnou charakteristikou Poulencových Dialógov karmelitánok. Prvého slovenského naštudovania tohto diela sa zhostilo Štátne divadlo Košice.

Odvrátený svet plný jarmočných ilúzií a bláznivých situácií. Štylizovaná tragédia plná groteskných momentov. Originálna po každej stránke… Aj to je inscenácia Birtwistleovej opery Punch a Judy, s ktorou sa predstaví rakúske progresívne operné divadlo Neue Oper Wien.

Žánrovo pestrá ponuka

„Ponuka baletných inscenácií je skromnejšia, ale žánrovo pestrá – od klasického baletu cez neoklasiku až po diela súčasného tanca,“ povedala dramaturgička Baletu SND Eva Gajdošová. V programe Eurokontextu.sk je 5 domácich predstavení: Romeo a Júlia, Sen noci svätojánskej, Onegin, Spiaca krásavica, The Tempest. V Oneginovi sa v sólových partoch predstavia vynikajúci ruskí baletní umelci Anastasia Goryacheva a Dmitry Gudanov.

„Z banskobystric­kého Divadla Štúdio tanca vyšli mnohí tvorcovia, ktorí uspeli v zahraničí. Z jeho predstavení sme vybrali pôvodnú tanečnú hru Veselosti minulosti choreografa Milana Tomášika,“ vysvetlila Eva Gajdošová.

Na hudbu šansónových velikánov ako Edith Piaf, Gilbert Bécaud, Jacques Brel či Maurice Chevalier skomponoval strhujúce tanečné divadlo v súčasnej choreografickej reči Ben Van Cauwenbergh. Výber z hudby Zoltána Kodályho zas inšpiroval choreografa Lászla Velekeiho. Predstavenie Kodály/La vie en rose privezie na festival do Bratislavy Balet Györ. Bonbónikom bude americko-slovenský projekt The Painted Bird/1. Bastard z dielne v New Yorku pôsobiaceho choreografa Pavla Zuštiaka.

Priestor pre dobrý mainstream

„Podarilo sa nám zlanáriť svetoznáme divadlo Shakespeare's Glo­be, ktoré putuje svetom s predstavením Hamlet,“ povedal riaditeľ Činohry SND Roman Polák. Činoherná časť Eurokontextu.sk uvedie 10 slovenských inscenácií (z nich 9 zo SND) a 7 zahraničných zo šiestich krajín. „Najväčším problémom bolo zaradiť sa do festivalovej mapy na Slovensku. Rozhodli sme sa pre dobrý mainstream. Doviezť to, čo neponúkajú avantgardné festivaly, aby si náš divák mohol porovnať úroveň nášho herectva a réžie so zahraničnou tvorbou,“ pokračoval Roman Polák. Zvláštny režisér Rastislav Ballek a sugestívny herec Robert Roth, ktorí spolupracovali na mimoriadnych divadelných projektoch, sa stretli v Národnom divadle Brno. Shakespearov a ich Othello je iný ako tí, ktorých už publikum pozná.

Univerzálny model manipulácie človeka prinesie Veľký brilantný valčík Slovinského národného divadla v Maribore. Hru kultového slovinského dramatika režijne naštudoval aj u nás dobre známy režisér Diego de Brea. Výborný čierny humor, poetická krása, nádherná divadelná jednoduchosť, múdrosť a hlboká ľudskosť sú charakteristiky inscenácie Tí, čo balia kufre, s ktorou sa predstaví budapeštiansky Víhszínház. V réžii Enikö Eszényi hrá aj legenda maďarského herectva Mari Töröcsik.

Deutsches Theater Berlín uvedie inscenáciu Materčina Mamelošn, Národné divadlo Varšava Witkiewiczovo Anonymné dielo, Záhrebské divadlo mladých avantgardnú Žltú čiaru, z repertoáru Národného divadla z Prahy vybrali organizátori predstavenie Čo sa stalo, keď Nora opustila manžela, je to Dočekalova režijná interpretácia predlohy Elfriede Jelinek. Podrobné informácie o medzinárodnom divadelnom festivale Eurokotext.sk sú na www.snd.sk a www.eurokontext.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #SND #Eurokontext.sk