Cena Oskára Čepana pozná finalistov

Cena Oskára Čepana je určená slovenským vizuálnym umelcom do 35 rokov. O jej víťazovi rozhoduje medzinárodná odborná komisia, ktorá v utorok 24. júna zverejnila štyroch tohtoročných finalistov. Stali sa nimi Jana Kapelová, Martin Kochan, Jaroslav Kyša a Matěj Smetana.

24.06.2014 16:30
debata

„Komisia hodnotila autorské portfóliá štyridsiatich prihlásených umelcov a umelkýň. K menám finalistov dospela na základe vzájomnej zhody. Z tvorby Jany Kapelovej (1982) ocenila predovšetkým tú časť, v ktorej skúma možné významy práce v ľudskom živote. U Martina Kochana (1981) vidí potenciál v impulzívnom strete analytických, koncepčných hľadísk k témam verejného urbánno-spoločenského priestoru a "nekoncentrované freestylové bastardnej tvorby“," povedal za odbornú porotu pražský kurátor a výtvarný kritik Jiří Ptáček.

„Kvalít žilinského rodáka Jaroslava Kyšu (1981), v súčasnosti žijúceho v Londýne, si komisia všimla už v minulom roku. Jeho nové objektové inštalácie s kinetickými aspektmi ju tento rok presvedčili, že Kyša patrí do finále. Český umelec Matěj Smetana (1980) sa na Slovensku pracovne etabluje ešte len štvrtý rok. Citlivo nakladá s princípmi animácie a uplatňuje ich v nečakaných súvislostiach. K jeho uvažovaniu patria ako väzby na vedeckotechnické výskumy, tak poetická emotívnosť a humor,“ dodal Ptáček.

Spoločná výstava finalistov sa uskutoční od 16. októbra do 16. novembra v Novej Synagóge / Kunsthalle v Žiline. Víťaza slávnostne vyhlásia 24. októbra. Získa 6-týždňový rezidenčný pobyt v International Studio & Curatorial Program v New Yorku, finančnú odmenu v hodnote 2600 eur a po návrate z rezidenčného pobytu možnosť realizovať samostatnú výstavu v etablovanej umeleckej inštitúcii na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Cena Oskára Čepana #výtvarníci