Slovenské galérie vstupujú do virtuálneho sveta

Virtuálne prehliadky múzeí či galérií prostredníctvom internetu už dnes vo svete nie sú žiadnou novinkou. K siahodlhému zoznamu inštitúcií, ktoré tento trend využívajú (a nechýbajú medzi nimi ani newyorské MoMA či Versailles vo Francúzsku) sa však až teraz konečne pridávajú aj slovenskí "pionieri". V spolupráci s platformou Google Kultúrny inštitút už dnes môžu zvedavci z celého sveta nahliadnuť do zbierok a interiérov Slovenskej národnej galérie, Slovenského národného múzea a Galérie mesta Bratislavy. Postupne ich dopĺňa aj pätica ďalších.

25.06.2014 07:00
Ladislav Mednyánszky: Muž v kožušteku. (1877 -... Foto:
Ladislav Mednyánszky: Muž v kožušteku. (1877 - 1880)
debata

Technológie, ktoré využíva projekt Kultúrny inštitút, by ešte pred niekoľkými dekádami mali miesto prinajlepšom v sci-fi filme. Dokážu zachytiť umelecké dielo do detailov, ktoré oko nepostrehne ani na živo, prevedú ulicou aj vnútornými priestormi budovy vzdialenej tisíce kilometrov. Tí, ktorí sa do projektu zapojili, napriek tomu veria, že osobný zážitok nič nenahradí. A tak namiesto toho, aby virtuálna prehliadka návštevu ich stánku suplovala, bude na ňu účinne lákať. Napríklad aj do SNG, ktorá celému svetu otvorila dvere do svojej rozsiahlej zbierky diel Ladislava Mednyánszkeho v kaštieli Strážky. „Tento kaštieľ sme vybrali, pretože je čarovným miestom, ktoré na rozdiel od Bratislavy pozná len málokto. Pokúsili sme sa prostredníctvom virtualizácie zachytiť aj jedinečnú atmosféru tohto slnkom zaliateho kaštieľa spolu s Mednyánszkeho umením,“ približuje koncepciu riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Používatelia portálu Google / Cultural institute sa môžu poprechádzať aj po Mirbachovom či Pálffyho paláci v správe GMB. Slovenské národné múzeum umožňuje nahliadnuť do svojej zbierky obrazov aj výstavy Klenoty SNM jeho prírodovedeckej sekcie. Do projektu sa ďalej zapojili aj Oravská galéria v Dolnom Kubíne, Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch, Stredoslovenská galéria, Východoslovenská galéria Košice a Záhorské múzeum.

Kultúrny inštitút Google funguje od roku 2011. Začínal s pätnástimi partnermi, dnes spolupracuje s viac než 500 galériami a múzeami zo 60 krajín sveta. Vo virtuálnych zbierkach sa na portáli nachádza viac ako 63– tisíc umeleckých diel, najnavštevovanejším z nich je Van Goghov obraz Hviezdna noc, ktorý je súčasťou stálej zbierky v Museu of Modern Art v New Yorku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #GMB #Slovenské národné múzeum #virtuálne prehliadky umenia