V Danubiane vztýčili obrie dielo slávneho ruského umelca

Až osem metrov vysoká socha známeho ruského avantgardného výtvarníka El Lisického dorazila v piatok 27. júna predpoludním do galérie moderného umenia Danubiana. Diela z tvorby tohto umelca sú súčasťou zbierok tých najprestížnejších svetových galérií - napríklad aj Múzea moderného umenia (MoMA) v New Yorku či galérie Tate v Londýne. Socha s názvom Víťazstvo slnka v tomto ohľade na Slovensku nemá obdoby.

28.06.2014 09:00
debata
El Lisickij: Víťazstvo slnka Foto: Pravda, Ivan Majerský
Danubiana, socha , Pobeda solnca , El Markovic Lisickij El Lisickij: Víťazstvo slnka

El Lisickij (celým menom Lazar Markovič Lisickij) patril medzi najdôležitejšie osobnosti ruskej výtvarnej scény prvej polovice 20. storočia. Stál pri založení umeleckého smeru suprematizmu, jeho tvorbu výrazne ovplyvnil bauhaus aj konštruktivizmus. Realizoval sa pri kultúrnej obrode ruskej židovskej obce, nevyhýbal sa však ani službe sovietskej propagande, najmä ak išlo o podporu boja s nacizmom. Jeho blízkym spolupracovníkom bol napríklad aj Marc Chagall, ktorý mu v roku 1919 dokonca dopomohol k profesúre na umeleckej škole vo Vitebsku. Lisickij tvoril až do roku 1941, keď podľahol chorobe.

Víťazstvo slnka je veľkolepým priestorovým stvárnením rovnomenného obrazu, ktorý El Lisickij namaľoval v roku 1923. Danubiane, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti vodného diela pri Čunove, ju venoval jej mecenáš a spoluzakladateľ, holandský zberateľ umenia Gerard Meulensteen.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #socha #El Lisickij #Danubiana