V Betliari predstavia dosiaľ nevidené šperky

Výstavu doteraz nevidených šperkov Andrássyovcov, ktoré boli uložené v trezore, otvoria v piatok 18. júla o 17. h v Múzeu Betliar neďaleko Rožňavy. Súčasťou otvorenia výstavy bude aj prednáška Júliusa Barcziho Emanuel Andrássy - zberateľ, mecén, umelec - drahé kovy v zbierkach železného grófa.

18.07.2014 09:00
Svadobný prsteň Foto:
Hebrejský zlatý prsteň pre nevestu zdobený filigránskymi ružicami a strieborný pečatný prsteň s rytým rodinným znakom - ľaliou, mesiacom a hviezdou.
debata

„Kaštieľ, ktorý sa zachoval takmer s celým svojím inventárom, bol rezidenciou jednej z najstarších a najbohatších aristokratických rodín Uhorska, rodu Andrássyovcov. Keď roku 1944 musel posledný majiteľ kaštieľa gróf Emanuel II. Andrássy opustiť Slovensko, rozhodol sa rodinné cennosti zamurovať v prízemnej sale terrene kaštieľa“ píšu organizátori.

„Drahocenná zbierka prsteňov jeho starého otca Emanuela I., zvaného železný gróf, i rodinné šperky sa tak zachovali pre budúce generácie. Vzácne šperky boli po skonfiškovaní majetku v rokoch 1952–1953 odovzdané do úschovy Štátnej sporiteľne v Košiciach. Roku 1957 sa dostali do správy vtedajšieho Štátneho východoslovenského múzea v Košiciach, kde boli uchovávané až do roku 2000.“

Túto kolekciu šperkov vystavia v pilierovej predsieni kaštieľa v Betliari prvý raz. Tí, čo si ich budú chcieť pozrieť na vlastné oči, by sa mali poponáhľať. Výstava totiž trvá iba štyri dni – do pondelka 21. júla. Potom vzácne šperky opäť poputujú do trezoru. V ňom počkajú na sprístupnenie hradu Krásna Hôrka. Tam budú súčasťou novej expozície v klenotnici hradu.

Výstava je otvorená v piatok od 9.30 h, cez víkend sú otváracie hodiny od 9.30 h do 17.30 h a v pondelok o dve hodiny kratšie, pričom v pondelok sú vstupy na výstavu obmedzené – dá sa na ňu dostať od 9.30 v jedena­polhodinových intervaloch, posledný vstup je o 15.30 h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šperky #výstava #Uhorsko #Emanuel II. Andrássy