Štefánikov dom dostal pri rekonštrukcii novú tvár

Astronóm, diplomat, generál, politik, ale aj vášnivý cestovateľ či zberateľ umenia. Milan Rastislav Štefánik nepochybne patrí k najkomplexnejším a najzaujímavejším osobnostiam slovenských dejín. Pri príležitosti 134. výročia od jeho narodenia bol v pondelok 21. júla po niekoľkomesačnej rekonštrukcii opäť sprístupnený Štefánikov rodný dom v Košariskách.

22.07.2014 05:00
V rodnom dome M. R. Štefánika Foto:
V rodnom dome M. R. Štefánika
debata

Učebnice dejepisu hovoria o jeho úlohe vo verejnom živote. Návšteva Štefánikovho rodného domu, naopak, ponúka pohľad do jeho súkromia. A v tomto prípade je naozaj na čo sa pozerať. Lodný kufor, ďalekohľad, cestovná žehlička, exotické predmety z ciest po Ázii či Afrike, ale aj knižnica plná odbornej literatúry – z minulosti sa vynára obraz muža mnohých záľub, či priam vášní, pre ktorého bola príznačná zvedavosť a túžba po poznaní.

Zhruba dvesto exponátov bolo od apríla dočasne umiestnených v neďalekom evanjelickom kostole. Budova múzea, ktorá ma štatút Národnej kultúrnej pamiatky a od roku 2010 je zapísaná tiež ako Európske kultúrne dedičstvo, súrne potrebovala novú strechu, bránu aj omietky. „Náročná rekonštrukcia prebehla v pomerne krátkom čase najmä vďaka úprimnej túžbe dobrých ľudí pomôcť,“ vraví riaditeľka múzea Alena Petráková. S rekonštrukciou domu, ktorý je pod správou Slovenského národného múzea, pomáhala obec aj sponzori.

V dohľadnej budúcnosti by sa podľa slov riaditeľky mali návštevníci Múzea M. R. Štefánika dočkať aj vynovenia samotnej expozície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Košariská #M. R. Štefánik