Nemeckí umelci vystavili pálenku z 30 rokov starého masla

Zvyšky tuku z diela slávneho nemeckého maliara a sochára Josepha Beuysa využili traja umelci na vypálenie špeciálne pálenky. Tú potom spolu s divákmi prítomnými na nezvyčajnom performance v galérii v porýnskom Düsseldorfe tiež ochutnali.

25.07.2014 05:00
debata

Podľa agentúry DPA však nevypili všetko: vzniknutá pálenka bude ako exponát vystavená až do 10. augusta.

„Chuť pripomína trochu parmezán,“ tvrdí profesor umeleckej školy zo severonemeckých Brém Markus Löffler. Spolu s kolegami Andreem Korpysom a Dieterom Schmalom vytvorili z tuku pomocou destilačnej kolóny osemdesiatpercentnú pálenku, ktorú potom zriedili na 50 percent.

Takmer dve kilá tuku použitého na výrobu pálenky boli zvyškom umeleckého diela Josepha Beuysa s názvom Fettecke (Tukový roh) z roku 1982. Beuys vtedy umiestnil päť kilogramov masla do rohu výstavnej siene Düsseldorfskej akadémie umení. Po umelcovej smrti v roku 1986 však správca budovy inštaláciu odstránil a jej zadávateľ sa o ňu a o náhradu vzniknutej škody nakoniec súdil. Až teraz poskytol Beuysovo dielo na nové umelecké využitie.

Pre trojicu nemeckých umelcov nie je pálenie pálenky žiadnou novou tvorivou metódou. „Šnaps sa dá páliť zo všetkého,“ uviedol Löffler. Skúšali vraj už knihy, čokoládu alebo vzduch.

Akcia bola súčasťou umeleckého festivalu Quadriennale, ktorý raz za štyri roky do Düsseldorfu priláka tisíce milovníkov umenia. Práve na tunajšej akadémii pôsobil ako pedagóg tiež Joseph Beuys, ktorý sa preslávil svojimi provokatívnymi happeningami a inštaláciami z tuku, plste či hrdzavého kovu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #pálenka #maslo #Joseph Beuys