V Košiciach otvorili Nepovinnú výstavu k SNP

K okrúhlemu 70. výročiu Slovenského národného povstania chceli prispieť aj slovenskí umelci. Vďaka ich dielam, ktoré sú od stredy 6. augusta vystavené v košickej Kunsthalle, môže verejnosť získať predstavu o súčasnom postoji umelcov k téme na Nepovinnej výstave SNP.

08.08.2014 11:00
Martin Piaček, Rade Mačuha: Práca, ktorú treba... Foto: ,
Martin Piaček, Rade Mačuha: Práca, ktorú treba urobiť
debata

„Spoločne s Radkom Mačuhom sme iniciovali realizáciu tejto výstavy. Zdalo sa nám, že dozrel čas na to, aby sme predložili túto tému ako výzvu súčasným výtvarníkom. Téma SNP bola v minulom režime kanonizovaná a nadužívaná, čo viedlo k istej nechuti u výtvarníkov k tejto téme. No vyše dvadsať rokov sa vo výtvarnom spracovaní táto téma spontánne nevynorila,“ vysvetlil spolukurátor výstavy a autor niektorých diel Martin Piaček. Túto myšlienku nosil v hlave už päť rokov.

Dodal, že inšpiráciou bolo aj spoločenský záujem o Povstanie, na ktoré dnes možno nazerať z viacerých uhlov. „Už je možné mať aj vlastný názor, čo sa odráža aj na tejto výstave. Autori si zvolili svoj vlastný prístup k Povstaniu. Vznikol tak celok, ktorý je mnohotvárny a je tu použité množstvo výtvarných postupov a uvažovania. Vytvára sa tu množstvo spôsobov čítania a uchopenia témy,“ dodal Piaček.

Výstavu doplnili výberom z diel zo zbierok Slovenskej národnej galérie v koncepcii kurátoriek Petry Hanákovej a Alexandry Kusej. Ide o výber starších diel, ktoré stáli na začiatku hľadania výrazu o Povstaní. „Vznikali vtedy, keď sa tvoril kánon SNP, ide o staršie diela z päťdesiatych rokov minulého storočia, mnohí autori mali aj osobnú skúsenosť v Povstaní a môžme ich brať za úprimné,“ doplnil Martin Piaček.

Spolu s Radkom Mačuhom je autorom diela Práca, ktorú treba urobiť, ktorá je inštalovaná v „bazéne“ Kunsthalle. „Je to svojím spôsobom interaktívne dielo, kde návštevník môže vstúpiť a svojou prácou – kálaním pripraveného dreva prispieť k práci, ktorú treba urobiť. Je to symbolická činnosť, ktorá stelesňuje prácu i boj zároveň,“ poukázal na myšlienku Piaček. Drevo má zároveň navodiť vôňu dreva a horský motív, keďže partizáni sa museli uchýliť práve tam.

„Pre mňa to bolo zaujímavé tým, že vznikol projekt, ktorý si vymysleli samotní umelci, čiže ide o iniciatívu zdola. Umelci sa k tomu sami chceli vyjadriť. My sme sa pozreli do našich zbierok, kde máme tisícky diel s témou SNP, keďže to bola forsírovaná téma. Zamerala som sa na diela, ktoré sú použiteľné aj dnes, to znamená, že nie sú schematické a sú výrazové a reprezentatívne pre konkrétneho autora. Diela sme doviezli a snažíme sa ich skombinovať s modernými, ktoré tu sú,“ priblížila zámer kurátorka Slovenskej národnej galérie Petra Hanáková.

Dodala, že je náročné spojiť klasické diela s modernými multimediálnymi, navyše v Kunsthalle, ktorá je sama osebe výrazná. Nepovinná výstava potrvá do 11. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #SNP #výstava #Kunsthalle