Pre šťastie dcér a silu synov

Vyzerajú ako bojovníci a krásne ženy z japonskej historickej ságy. Majú do posledného detailu dokonale vypracované kostýmy aj precízne nalíčené tváre.

10.08.2014 09:00
Japonská bábika Foto:
Výstava, ktorú pripravila Nadácia Japan Foundation, Veľvyslanectvo Japonska v SR a Slovenské národné múzeum, potrvá do 24. augusta.
debata

Nie sú to však filmoví herci, ba ani len ľudské bytosti z mäsa a kostí. Ale bábiky. Presnejšie japonské bábiky. Sedemdesiat najtypickejších zaplnilo výstavné priestory Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave.

Výstava nazvaná Svet japonských bábik neponúka výber z toho, čo dnes ponúkajú v oddeleniach hračiek obchodných domov krajiny vychádzajúceho slnka. Návštevníka pozýva na dobrodružnú výpravu do histórie, ktorá je plná legiend a mýtov. A krásnych predmetov, ktorých účel je prepojený s každodenným životom. „Odrážajú v sebe zvyky a túžby svojich obyvateľov, nesú pečať rôznej regionálnej príslušnosti a v priebehu stáročí sa vyvinuli do rozmanitých foriem,“ uvádzajú organizátori.

Pred viac ako tisíc rokmi začal písať svoje dejiny festival Hina ningjó, teda Festival dievčat. Japonské rodiny, ktoré majú dcéry, ho oslavujú každý rok 3. marca. V tento deň vyzdobia svoj príbytok oltárikom s bábikami. Má viac poschodí, na najvyššom je umiestnený pár, zobrazujúci muža a ženu. Slúži ako symbol modlitby rodičov za šťastie svojich dcér. Aj chlapci majú svoj festival – Gogacu ningjó. A aj Festival chlapcov siaha do vzdialenej histórie Japonska. Rodičia pri tejto príležitosti zdobia dom miniatúrnymi figúrkami bojovníkov v brnení. Aby z ich synov vyrástli silní a zdraví muži.

Kjótske bábiky, v origináli Kjó ningjó, sa zrodili a dodnes sa vyrábajú v starobylom hlavnom meste ostrovnej krajiny. Aj v 21. storočí v tomto meste prežívajú tradície. Nie ako relikt minulosti, ale súčasť súčasnosti. Kostýmy kjótskych bábik bohato zdobia zložité výšivky, pripomínajú obyvateľov cisárskeho dvora, ktorý mal kedysi v Kjóte svoje sídlo.

Hračky, s ktorými sa pred stáročiami zabávali deti v našich zemepisných šírkach, pripomínajú kreatívne bábiky Kokeši (Kokeshi Ningjó). Ide o umelecké výrobky, ktoré odrážajú predstavivosť každého umelca. Od druhej svetovej vojny ich zhotovujú originálnymi technikami vyrezávania a vypaľovania. Patria do kategórie jedinečných umeleckých diel. Iné bábiky zas boli vyrobené na motívy predstavení divadla nó alebo zo slávnych scén divadelných predstavení burnaku a kabuki.

Výstava, ktorú pripravila Nadácia Japan Foundation, Veľvyslanectvo Japonska v SR a Slovenské národné múzeum, potrvá do 24. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Japonsko #výstava #bábiky